Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napadi ne prestaju

Izraelski tenkovi ušli u središte Rafaha, svjedoci govore o topovskim i zračnim napadima

rafah tenkovi
Foto: Screenshot/X

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se hitno sastati u utorak na zahtjev Alžira zbog tog napada koji je izazvao bijes međunarodne zajednice

Izraelski tenkovi u utorak su ušli u središte Rafaha, grada na samom jugu Pojasa Gaze, nakon što su tri tjedna bombardirali tu područje, prenose svjedoci.

Dopisnici agencije France Presse i svjedoci iz Rafaha govore o teškim zračnim napadima i topovskoj vatri na zapadu tog grada na granici s Egiptom.

Jedan svjedok francuskoj je agenciji potvrdio da je vidio izraelske tenkove „na kružnom toku Al-Aouda”, u samom centru grada. Drugi sigurnosni izvor potvrdio je da je vidio tenkove u centru Rafaha.

Porodice bježe

Ustrašene palestinske porodice u utorak bježe iz četvrti Tal Al-Sultan, ponovno bombardirane nakon napada u nedjelju navečer u kojem je, prema lokalnim vlastima, u kampu za izbjeglice ubijeno 45 ljudi, a 249 je ozlijeđeno.

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se hitno sastati u utorak na zahtjev Alžira zbog tog napada koji je izazvao bijes međunarodne zajednice.

Ujedinjeni narodi objavili su kako je iz Rafaha u tri sedmice zračnih napada izbjeglo oko milion ljudi.

Taj egzodus odvija se “bez sigurnog utočišta, pod zračnim napadima, bez vode i hrane, kroz brda smeća”, dodao je UN.

Izraelski vojnici su početkom maja počeli kopnenu operaciju u Rafahu, tvrdeći da tamo žele eliminirati posljednje bataljone Hamasa, što je dovelo do zatvaranja graničnog prijelaza s Egiptom, vitalnog za dostavu humanitarne pomoći.

Dopisnik France Pressea izvijestio je i o bombaškim napadima i pucnjavi u gradu Gazi, na sjeveru enklave. Ministarstvo zdravstva Hamasa izbrojalo je najmanje 46 smrtnih slučajeva u 24 sata diljem Pojasa.

U novom napadu više od 20 ubijenih

Glasnogovornik palestinskog predsjednika, Nabil Abu Rudeineh, opisao je nove izraelske napade na Rafu u utorak kao masakr i pozvao na provedbu odluke Međunarodnog suda kojom se Izraelu nalaže da zaustavi svoju ofanzivu na grad.

Dvadeset i jedan Palestinac je ubijen u utorak, od kojih je najmanje dvanaest žena, a desetine su ranjene u novim izraelskim napadima na područje šatora u kojima su smješteni raseljeni zapadno od Rafe, rekli su palestinski medicinski dužnosnici, prenosi France24.

Prema ljekarima i stanovnicima, cilj novih izraelskih napada bili su šatori raseljenih porodica u humanitarnom području u Mawasiju u zapadnom Rafahu.