Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dok traje mobilizacija

Izraelski vojnici prozivaju Netanyahua: Premijerov sin uživa na plažama Miamija

yair netanyahu miami
Foto: Twitter

Vojska je regrutirala stotine hiljada rezervista da se bore u najvećoj mobilizaciji u historiji zemlje

Vojnici koji su se u Izraelu dobrovoljno javili za odlazak u rat protiv Hamasa osudili su odlazak sina premijera Benjamina Netanyahu, Yaira, u SAD. Vojska je regrutirala stotine hiljada rezervista da se bore u najvećoj mobilizaciji u historiji zemlje.

Najstariji sin izraelskog premijera preselio se na Floridu ranije ove godine i tamo je ostao. S 32 godine ispunjava uslove za pričuvnu dužnost, koja završava s 40 godina, piše The Times, prenosi Avaz.

-Yair uživa u svom životu u Miami Beachu dok sam ja na prvoj liniji ratišta – rekao je jedan vojnik koji je želio ostati anoniman.

Dobrovoljac je na izraelskoj sjevernoj bojišnici koja je svakodnevno izložena sve većoj paljbi Hezbollaha iz južnog Libana. Smatra da odsutnost porodice potiče nepovjerenje i bijes u redovima vojnika.

-Mi smo ti koji napuštamo svoj posao, naše porodice i djecu kako bismo zaštitili ljude i zemlju. Naša braća, očevi, sinovi, svi su na ratištu, ali Yair još uvijek nije ovdje. To ne pomaže u izgradnji povjerenja u vodstvo zemlje – smatra vojnik.

Odslužio obaveznu vojnu službu

Yair nije bio vojnik, odslužio je obveznu vojnu službu u jedinici glasnogovornika Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Preselio se u SAD nakon kontroverze oko njegovih aktivnosti na društvenim mrežama. Izazvao je negodovanje javnosti nakon što je stotine hiljada Izraelaca koji su protestovali protiv vladinih reformi pravosuđa nazvao “teroristima” i optužio SAD za finansiranje nemira.

Uz oko 360.000 rezervista koji su unovačeni, mnogi volontiraju u IDF-u ili nevladinim organizacijama u zemlji. Jair je svoju stranicu na Instagramu posvetio podizanju svijesti o nevladinim organizacijama koje se bave podrškom žrtvama rata i raseljenim Izraelcima.

-Vratio sam se iz SAD gdje imam posao, život, svoju porodicu – rekao je drugi dobrovoljac koji se priprema za raspoređivanje na južni front borbe Izraela protiv Hamasa.

-Nije bilo šanse da ostanem tamo i napustim svoju zemlju i narod u ovom kritičnom trenutku. Gdje je premijerov sin? Zašto nije u Izraelu? Ovo je trenutak koji najviše ujedinjuje Izraelce u našoj novijoj historiji i oni bi trebali biti ovdje upravo sada, uključujući i njega – dodao je.