Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izraelski vojnici u čizmama ušli u džamiju Al Aksa

izrael vojska

Izraelska vojska i danas, treći dan zaredom, zabranila je ulazak muslimanima u dvorište džamije Al Akse, a i jutros su izvršili upad i napad na okupljene vjernike koji su odbijali da napuste harem džamije, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelske vlasti zabranile su ulazak muslimanima u Al Aksu povodom obilježavanja jevrejske nove godine Roš Hašana.

Napetost je i eskalirala i jutros kada su izraelski vojnici u čizmama upali u džamiju i penjali se i na minber džamije Al Aksa, dio interijera džamije sa kojeg imam drži vaz.

Direktor Al Akse Omer al-Kisvani je za AA kazao da je izraelska zabrana muslimanima da uđu u Al Aksu i dalje na snazi.

„Izraelska vojska vrši upade u harem džamije i napada muslimane suzavcima, plastičnom municijom i topovskim udarima. Palestinci se odupiru napadima i oni i dalje traju. Izraelska vojska je zatvorila sve ulaze za muslimane, ali će i danas u Al Aksu pustiti turiste i Jevreje“, kazao je Kisvani.

Uporedo s tim, izraelska vojska na ulazima u Al Aksu se sukobila sa grupom vjernika koji žele uči u harem džamije, a zabrana će i danas trajati do 11.30 sati po lokalnom vremenu.

Iz rukovodstva Fondacije Al Aksa su saopćili da je izraelska vojska i protekla dva dana provodila striktne mjere zabrane ulaska muslimanima, a puštala Jevreje u kompleks.

Izraelska vojska jučer je izvršila upad i u samu džamiju, a muslimanima je dozvoljen ulazak tek za vrijeme podne-namaza.