Globus

Channel 12

Izraelski zvaničnici: Rusija zna gdje se nalazi Zelenski

07/03/2022
Foto: Anadolija

Izraelska televizija Channel 12, pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, javila je da su Rusi obavijestili nekoliko zemalja da ne žele da naude ukrajinskom lideru, već da radije ostane živ i da ga uhapse

Rusija je obavijestila Izrael da zna gdje se nalazi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, javili su izraelski mediji u ponedjeljak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izraelska televizija Channel 12, pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, javila je da su Rusi obavijestili nekoliko zemalja da ne žele da naude ukrajinskom lideru, već da radije ostane živ i da ga uhapse.

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali te medijske navode.

Izraelski premijer Naftali Bennett u nedjelju se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu u nastojanju da posreduje u prekidu vatre u Ukrajini.

Brojne zemlje, uključujući Tursku, također su ponudile da posreduju između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao ruski rat protiv Ukrajine, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je telefonom razgovarao s Putinom.

Najmanje 364 civila su ubijena, a 759 ranjeno u Ukrajini otkako je Rusija pokrenula rat protiv te istočnoevropske države 24. februara, podaci su Ujedinjenih nacija (UN).

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) saopštila je da je iz Ukrajine u susjedne zemlje prešlo više od 1,5 miliona izbjeglica navodeći da je u pitanju najbrže rastuća izbjeglička kriza u Evropi od Drugog svjetskog rata.

UNHCR je upozorio da bi, ako situacija u Ukrajini dalje eskalira, do četiri miliona civila moglo pobjeći iz te zemlje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.