“Izvadite ljetnu odjeću”: Narednih dana u Evropu stižu ljetne temperature

prognoza

Sljedećih pet dana u Evropu stiže gotovo pravo ljetno vrijeme. Diljem starog kontinenta temperature će biti osjetno više od prosječnih za ovo doba godine – u centralnoj Evropi i dijelovima Skandinavije i do deset Celzijusa više, prognozira Severe Weather Europe.

“Ljeto je skoro stiglo! Izvadite ljetnu odjeću”, poručuju meteorolozi servisa SWE.

Objavili su i animaciju kretanja temperatura sljedećih deset dana.

“U veći dio kontinenta stiže vrlo toplo razdoblje. Jaka anticiklona nadvit će se na veći dio kontinenta i donijet će vrlo toplo vrijeme. Samo će Skandinavija biti hladnija, ali svejedno toplija od prosjeka za ovo doba godine. Najviše dnevne temperature ići će i do 25 Celzijevih stupnjeva”, piše SWE.

Za područje Balkana danas, s druge strane, najavljuju mogućnost oluja i grmljavinskih nevremena, kao i obilnu kišu i jak vjetar.

Prognoza za naredna tri dana

U Bosni i Hercegovini u utorak se očekuje oblačno s kišom i pljuskovima. Padavine su češće u Bosni. Jači pljuskovi i kiša u Bosni u poslijepodnevnim i večernjim satima. U Hercegovini slabija kiša ili pljuskovi u poslijepodnevnim satima. Vjetar u ranim jutarnjim satima mijenja smjer na sjever.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 8 i 13, na jugu zemlje do 15 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 19 , na jugu zemlje od 20 do 24 stepena.

U srijedu u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa slabom kišom. U Hercegovini slaba prolazna kiša u poslijepodnevnim satima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 8 i 12, na jugu zemlje do 14 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 14 i 18, na jugu zemlje od 21 do 24 stepena.

U četvrtak se u Bosni pretežno oblačno prije podne. U drugoj polovini dana smanjenje oblačnosti u Krajini, sjevernim i zapadnim područjima.

U poslijepodnevnim satima lokalno može pasti malo kiše u istočnim područjima. U Hercegovini prije podne sunčano. Poslije podne umjeren porast naoblake.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 6 i 10, na jugu zemlje od 10 do 14 stepeni.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 21, na jugu zemlje od 24 do 28 stepeni.