Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvještaj UN-a: ISIL je u defanzivi

isil

Radikalna grupa takozvana Islamska država u vojnoj je defanzivi, suočavajući se s nagllim padom prihoda od prodaje nafte i od otkupnina, kao i sa smanjenom sposobnošću da regirutuje nove članove, navodi se u novom izvještaju UN-a objavljenom u ponedjeljak.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres upozorio je, ipak, u izvještaju Vijeću sigurnosti da džihadisti nastavljaju da predstavljaju ozbiljnu prijetnju i “djlimično se adaptiraju” na gubitke na vojnom polju.

– ISIL je na vojnom polju u defanzivi u nekoliko regija, prije svih u Afganistanu, Iraku, Libiji i Sirijskoj Arapskoj Republici – navodi se u izvještaju poslanom vijeću u četvrtak.

Finansije ISIL-a su u rasulu, prisiljavajući militantnu grupu da djeluje s “kriznim budžetom”, dodaje se u izvještaju.

Obim tajnih prodaja, uglavnom s naftnih polja u sirijskoj pokrajini Deir Ezzor, opao je s čak 500 miliona u 2015. na 260 miliona dolara u prošloj godini.

U izvještaju se traži od vlada da budu agresivne prema naporima radikalne grupe da pronađe nove izvore finansiranja, navodeći brige da bi novinari i humanitarni radnici koji putuju u regije preotete od džihadista mogli biti mete otmica.

Priliv stranih boraca u Irak i u Siriju značajno je usporen zbog sigurnosnih mjera koje su poduzele vlade, ali također i zbog “smanjene atraktivnosti” grupe, navodi se u izvještaju.

Nekoliko država članica izvjestilo je da će brojni tvrdokorni strani borci ostati u Iraku i u Siriji, dok je većina onih koji su odlučili da odu već učinila to.

– Sposobnost ISIL-a da privuče nove regrute umanjila se, a borci u sve većem broju napuštaju ratišta – dodaju UN.

Vijeće će se sastati u utorak kako bi raspravljalo o izvještaju, dok je presjednik Donald Trump naredio američkim generalima da sačine nove planove o poražavanju radikalnih ekstremista.

Iračke snage ostvaruju pomake u svojoj ofanzivi da protjeraju Islamsku državu iz Mosula, drugog po veličini grada u zemlji osvojenog od ekstremista u 2014. i proglašenog prijestonicom samozvanog kalifata koji se proteže i na Siriju.

U reakciji na vojni pritisak, komunikacije i regrutiranja islamske države “sve više idu u pravcu prikrivenih metoda, kao što je korištenje mračnog weba, šifriranje i korištenje poruka”, navodi se u izvještaju.

– Grupa nastavlja da ohrabruje svoje sljedbenike i simpatizere van zona sukoba da izvode napade – zaključuje se u izvještaju UN-a, prenosi AFP.