Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nema razmjene teritorija

Izvjestilac za Zapadni Balkan: Srbija i Kosovo treba da pokažu volju

Peter Beyer (1)

Njemački zvaničnik je dodao da se o predloženoj razmjeni teritorija više toliko ne govori

Izvjestilac za Zapadni Balkan u njemačkom parlamentu Peter Beyer upozorio je da će EU perspektive Srbije i Kosova biti stavljene ad akta, ukoliko na sastanku u ponedjeljak u Berlinu ne pokažu ozbiljnu volju za napretkom u procesu normalizacije.

-Ovdje se ne radi o nekim konkretnim planovima s postavljenim uvjetima, nego o informativnoj i otvorenoj razmjeni stavova oko regionalnih tema. Osim toga možemo da se nadamo da će Srbija i Kosovo susret iskoristiti konstruktivno i da će razgovarati o procesu normalizacije. Jer, ako i dalje ne bude ozbiljne volje za napretkom, EU perspektive će za obje zemlje biti stavljene ad akta – poručio je Beyer.

Njemački zvaničnik je dodao da se o predloženoj razmjeni teritorija više toliko ne govori, navodeći da bi pomjeranje granica po etničkim principima moglo da uzrokuje lančanu reakciju i zbog toga takav prijedlog treba da bude odbačen, prenosi Bata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron organiziraju u ponedjeljak u Berlinu sastanak sa zvaničnicima Zapadnog Balkana i Europske komisije, na koji su pozvani predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaci.