biden obavijestio savez

Izvor iz NATO-a: Na Poljsku pao ukrajinski projektil protivzračne odbrane

ezgif-3-b4bca9227c

Ukrajinska parlamentarna zastupnica Kira Rudik jutros je u razgovoru za Sky News komentirala jučerašnji pad rakete na selo u Poljskoj, u kojem je poginulo dvoje ljudi. Rekla je kako je, nezavisno o porijeklu rakete, za incident u konačnici kriva ruska agresija

Reuters javlja da je izvor iz NATO-a javio kako je američki predsjednik Joe Biden obavijestio savez da je projektil koji je pao na Poljsku, usmrtivši dvoje ljudi, bio ukrajinski projektil protivzračne odbrane.

Poljska policija jutros je objavila sliku na kojoj se vidi kako policija osigurava područje, sada krater, gdje je projektil pao.

Raketa je pala na selo Przewodow, na jugoistoku Poljske, nedaleko od Ukrajine koja je jučer pretrpjela žestoke raketne udare na infrastrukturu, pa i na području blizu bjeloruskog teritorija kojim se ruska vojska koristi od početka agresije 24. februarua.

“Hitno postaviti više protuzračne odbrane na istok Evrope”

NATO bi trebao hitno rasporediti više protuzračne obrane na poljsko-ukrajinsku granicu i ostatak istočnog krila saveza, rekao je danas litvanski predsjednik Gitanas Nauseda nakon pada rakete u utorak u Poljskoj koja je usmrtila dvije osobe.

“NATO-ovo nebo mora biti 100 posto odbranjeno… Litvanija će aktivno podržati raspoređivanje (NATO-ove) protuzračne odbrane duž poljsko-ukrajinske granice”, rekao je Nauseda novinarima dodajući da se to odnosi i na ostatak istočnog krila.

“Nadam se da ćemo do summita NATO-a u Vilniusu iduće godine uspjeti napredovati jer situacija potvrđuje da je to ispravna odluka i da je nužna brza provedba”, dodao je Nauseda.

Eksplozija nije podigla razinu vojnih prijetnji, rekao je Nauseda, ali je dodao da bi “u budućnosti moglo biti slučajnih incidenata, mogućih odstupanja projektila”.

“I ako je u Poljskoj pala naša raketa, branili smo svoje živote”

Ukrajinska parlamentarna zastupnica Kira Rudik jutros je u razgovoru za Sky News komentirala jučerašnji pad rakete na selo u Poljskoj, u kojem je poginulo dvoje ljudi. Rekla je kako je, nezavisno o porijeklu rakete, za incident u konačnici kriva ruska agresija.

“Čak i ako se radilo o ukrajinskom projektilu koji je trebao presresti ruske rakete, to je i dalje rezultat pokušaja zaštite vlastitih života. Ponavljam, najbolji odgovor bio bi davanje borbenih aviona Ukrajini, baš kao i naprednih sistema protuzračne odbrane. U tom slučaju, ako se radilo o pogrešci, ona se ne bi mogla ponoviti. Jer ono što se sad događa jest da se Ukrajina bori za opstanak”, rekla je Rudik.

Komentarisala je i jučerašnji golemi raketni napad Rusije na Ukrajinu:

“To je ruska strategija svaki put kad gube na ratištu. Napadaju civilnu infrastrukturu i civilne objekte. Ne gađaju vojne mete.”

“Projektil ne bi pao na Poljsku da Rusi nisu pokrenuli invaziju”

Britnaski premijer Rishi Sunak se tijekom tiskovne konferencije na Baliju, gdje se održava summit G20, osvrnuo na pad projektila na poljski teritoriju u kojem su poginule dvije osobe.

Sunak je rekao kako se incident treba promatrati kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu te da se ništa ne bi dogodilo da Rusi nisu vojno napali Ukrajince, prenosi Sky News.

“Sve dok traje, predstavlja prijetnju našoj sigurnosti i sigurnosti naših saveznika. I dokle god traje, nastavit će uništavati globalnu ekonomiju”, izrekao je Sunak svoje mišljenje o ratu.

Naglasio je kako cijeli svijet osjeća okrutne posljedice rata koji je pokrenuo Vladimir Putin. Tvrdi da su globalna tržišta hrane ozbiljno poremećena zbog ruskih pokušaja da naruše lance opskrbe žitom.