poljsko-bjeloruska granica

Jake policijske i vojne snage provjeravaju vozila u potrazi za migrantima

poljsko-bjeloruska granica (1)

Hiljade neregularnih migranata suočavaju se s očajnim uslovima dok i dalje čekaju na poljsko-bjeloruskoj granici, nadajući se da će preći na tlo Evropske unije (EU)

Poljska policija zaustavlja i provjerava vozila na kontrolnom punktu postavljenom oko četiri kilometra od graničnog prelaza Kuznica, javlja Anadolu Agency (AA).

Dok neregularni migranti i dalje čekaju na poljsko-bjeloruskoj granici, poljski granični prelaz Kuznica zatvoren je iz sigurnosnih razloga.

Poljske snage čuvaju granicu. Policija i vojnici ne dozvoljavaju novinarima i aktivistima da prođu kontrolni punkt.

Hiljade neregularnih migranata suočavaju se s očajnim uslovima dok i dalje čekaju na poljsko-bjeloruskoj granici, nadajući se da će preći na tlo Evropske unije (EU).

Migranti, većinom iz Iraka, dobijaju pomoć u hrani i vodi. Gotovo 2.000 migranata, među kojima ima mnogo žena i djece, boravi u šatorima koje su postavili ispred graničnih ograda u šumskom području.

Najnovija dešavanja dolaze usred napetosti na granici, nakon višemjesečnog kretanja migranata prema granicama Bjelorusije s Poljskom, Litvanijom i u manjoj mjeri Latvijom. Tri zemlje Evropske unije nalaze se na istočnoj granici 27-članog bloka.

Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da “koristi neregularnu migraciju kao sredstvo” i “pokušava destabilizovati EU” slanjem migranata na granice zemalja članica Unije.