Globus

Apokaliptični prizori

Jako nevrijeme pogodilo Grčku, gradovi pretvoreni u jezera, ima poginulih (FOTO/VIDEO)

20/09/2020

Hitne službe navele su da su do kasno u subotu primile 2.450 poziva za pomoć širom Grčke. Završeno je najmanje 896 spasilačkih misija

Najmanje tri osobe smrtno su stradale u oluji sličnoj mediteranskom uraganu, koji je pogodio Grčku.

Ciklon je u četvrtak navečer pogodio zapadni i centralni dio zemlje, što je dovelo do nestanka struje, pokretanja klizišta i prisiljavanja vlasti da zatvore škole u tom području.

Hitne službe navele su da su do kasno u subotu primile 2.450 poziva za pomoć širom Grčke. Završeno je najmanje 896 spasilačkih misija.

Obilna kiša u subotu je pretvorila Karditsu, grad smješten u jednoj od najvećih grčkih ravnica, u jezero. U ovom gradu traje potraga za 43-godišnjom ženom koja je nestala. Na videosnimcima vide se poplavljene autoceste, srušeni mostovi i poljoprivredna zemljišta pretvorena u jezera blata, dok lokalni poljoprivrednici nastoje spasiti stoku.

Stručnjaci procjenjuju da je na području Karditse poplavljeno oko 5.000 kuća. Do subote navečer oluja je stigla i do Krita, gdje je obilna kiša poplavila ulice i trgovine.

Tropske oluje rijetke su u regiji, a navodno su rezultat klimatskih promjena. Slična oluja zabilježena je u evropskim zemljama 2018. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.