Globus

Slovenski premijer

Janša vjeruje da će epidemija u Sloveniji biti zaustavljena u 2021.

01/01/2021

Tokom januara bit će vakcinisani zdravstveni radnici i zaposleni u kritičnoj državnoj infrastrukturi,

Slovenski premijer Janez Janša smatra da će u ovoj godini doći do gašenja epidemije covida-19 u Sloveniji, a optimističan je i u pogledu nastavka djelovanja njegove vlade unatoč pokušaju opozicije da izazove njen pad i formiranje nove parlamentarne većine.

Janša je u četvrtak navečer prilikom posjeta gradskoj bolnici u Šempeteru na zapadu zemlje za početak iduće sedmice najavio masovno testiranje antigenskim testovima širom Slovenije u domovima zdravlja, te pozvao sve da to u što većoj mjeri iskoriste kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi zaraze koronavirusom, a optimističan je i u pogledu kampanje vakcinisanja.

Po njegovim riječima, tokom januara bit će vakcinisani zdravstveni radnici i zaposleni u kritičnoj državnoj infrastrukturi, a gašenju epidemije pomoći će i dolazak vakcine Moderne i AstraZenece, koja se očekuju idući mjesec.

“Cijela Evropa očekuje djelomično povećanje broja zaraza”, kazao je slovenski premijer u razgovoru s novinarima prilikom posjeta bolnici, odbacivši mišljenja da njegova vlada ne donosi prave poteze u epidemiji jer je broj novozaraženih i dalje dosta velik.

Rekao je kako se poduzimaju napori da se u zdravstveni sustav koji je pod velikim pritiskom zbog epidemije unesu kadrovske rezerve, ali da treba računati s s nešto povećanim brojem novozaraženih zbog popuštanja nekih mjera tijekom božićnih i novogodišnjih praznika.

Akciju oporbenih stranaka ljevice da u parlamentu pokrenu izglasavanje nepovjerenja njegovoj vladi, te uspostave novu većinu, s predsjednikom Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karlom Erjavcem aktualni premijer nazvao je neozbiljnim pokušajem političke destabilizacije.

Janša je rekao novinarima da je Erjavcu nudio da uđe u vladu, što on nije prihvatio nego stranku povukao iz sadašnje koalicije.

“Predlagao sam mu da preuzme težak resor i pomogne, ali je sve postalo jasnije kad je DESUS izašao iz vlade. Patetične pokušaje da se ruši vladu usred epidemije ne želim niti komentirati”, izjavio je Janša, prenosi Hina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.