Janukovič traži od Trumpa da okonča rat na istoku Ukrajine

janukovic

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič zatražio je od američkog predsjednika Donalda Trumpa da djeluje kako bi zaustavio rat u istočnoj Ukrajini za koji je okrivio “neodgovorne akcije” Kijeva i Zapada.

U pismu, koje je objavio u javnosti u srijedu, Janukovič traži od američkog čelnika da “poduzme hitne i široke mjere na zaustavljanju rata”.

– Pisao sam predsjedniku Trumpu i poručio mu da se rat treba okončati – izjavio je on novinarima u Moskvi uoči objave pisma.

Proruski bivši predsjednik, koji sada živi u Rusiji, okrivio je za sukob “kratkovidne i neodgovorne akcije ukrajinskih i zapadnih političara”.

U oružanom sukobu na istoku Ukrajine između vladinih snaga i proruskih separatista koji je počeo u martu 2014. je ubijeno više od 10.0000 ljudi.

– Tražim od vas da djelujete na zaštiti ljudskih prava u Ukrajini, obnovi demokratije i vladavine zakona – piše on.

Janukovič je svrgnut u proevropskom ustanku u februaru 2014. i pobjegao je iz zemlje uz pomoć Moskve nakon što je parlament objavio da on nije ispunio svoje dužnosti kao predsjednik države.

Demonstranti su se počeli okupljati na kijevskom centralnom trgu, poznatom kao Majdan, u novembru 2013. nakon što je Janukovič odbacio sporazum o pridruženju s Evropskom unijom i založio se za tješnje veze s Moskvom.

Protesti na Majdanu trajali su tri mjeseca i kulminirali su krvavim gušenjem od strane policije u kome je ubijeno više od 100 uglavnom nenaoružanih ljudi i dvadesetak policajaca.

U pismu Trumpu, Janukovič je ponovio tvrdnje da su “neidentifikovani snajperisti” napali i policiju i demonstrante.

– Posjedujem dodatne dokaze i podatke koji mogu pomoći u identifikovanju istinskih organizatora masovnih ubistava na Majdanu – navodi on.

Nakon što su proevropski čelnici preuzeli vlast u Ukrajini, Rusija je anektirala Krim a separatistički sukob je izbio na istoku zemlje s ruskom govornom većinom.

Janukovič je napisao Trumpu da su se zvaničnici ondašnje administracije predsjednika Baracka Obame ” aktivno miješali u situaciju, stajući na stranu demonstranata”.

Rekao je da je poslao slična pisma ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu i čelniku Vijeća Evrope Thorbjornu Jaglandu.

Janukovič je kazao da trenutno živi u regiji Rostova u južnoj Rusiji. Njegove konferencije za novinare u Moskvi održavaju se uz jake mjere sigurnosti.

– Ne želim se osvetiti nikome. Sanjam o Ukrajini koja je u miru i o normalnom životu koji tamo počinje – izjavio je Janukovič, prenosi AFP.