Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kishida i Cassis

Japan i Švicarska saglasni da zadrže snažne sankcije Rusiji

Agresija Rusije potresa temelje poretka ne samo Evrope nego i međunarodne zajednice, uključujući Aziju – rekao je Kishida

Japanski premijer Fumio Kishida i švicarski predsjednik Ignazio Cassis dogovorili su se u ponedjeljak da zadrže “snažne” sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, jer rat ne pokazuje znakove ublažavanja, saopćilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

Kishida i Cassis, koji je ujedno i ministar vanjskih poslova, također su se u Tokiju složili da se Rusiji treba suditi za ubijanje ukrajinskih civila.

– Agresija Rusije potresa temelje poretka ne samo Evrope nego i međunarodne zajednice, uključujući Aziju – rekao je Kishida na početku sastanka, koji je bio otvoren za medije. “Sada nam je kao nikad potrebno jedinstvo međunarodne zajednice.”

Švicarska, uprkos tome što nije članica Evropske unije i poznata je po svojoj političkoj i vojnoj neutralnosti, krenula je s uvođenjem sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje imovine predsjednika Vladimira Putina, držeći korak s EU, Sjedinjenim Državama i Japanom.

Međutim, švicarska vlada je rekla da njen odgovor na rat ne znači da je napustila neutralnost i da zemlja “neće vojno favorizirati nijednu zaraćenu stranu”.

Cassis, koji će do subote biti u šestodnevnoj posjeti Japanu, kasnije je razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Yoshimasom Hayashijem. To je njegovo prvo putovanje u Japan otkako je u januaru postao predsjednik Švicarske.