Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasmin Bešić u Zagrebu umro od batina, nasilnik priveden

zagreb-ubistvo

Devet mjeseci trebalo je zagrebačkoj policiji da razriješi slučaj brutalnog premlaćivanja Jasmina Bešića (39) čiji se život početkom februara naprasito ugasio na podu noćnog kluba Adrenalin u zagrebačkoj Malešnici.

Nakon nekoliko desetaka obavijesnih razgovora te prikupljenih tragova, ali i upornosti roditelja preminulog muškarca da se “istjera mak na konac”, istražitelji su posložili mozaik i uhapsili 36-godišnjeg Slavena Kopčića, starog policijskog znanca poznatog po imovinskim deliktima i zlopotrebi opojnih droga.

Kopčića policija tereti za nanošenje teških ozljeda sa smrtnim ishodom te mu prijeti od 3 do 15 godina zatvora.

Bez obzira na sve, Kopčićevo hapšenje nije nikakva utjeha Ljubici i Zaimu Bešiću, koji od tog 1. februara čekaju istinu o smrti svog sina.

– Ko je taj mladić, mi ne znamo. Policija nam je samo rekla da to nije osoba na koju se u početku sumnjalo. Moj suprug se nedavno obrušio u Državnom odvjetništvu na sporost rješavanja slučaja jer su nam prodavali maglu od zime do zime. Uostalom, privedenog čovjeka policija naziva počiniteljem. On je za nas ubica! Da nam je sin mrtav, mi kao roditelji saznali smo zadnji. Još mi u ušima odzvanja rečenica: ‘Osoba se ne može javiti na telefon’. Jasmina smo zvali na oba telefona cijeli dan’ – govori za Jutanji list Ljubica Bešić, majka tragično preminulog muškarca koja od veljače, kako kaže, “ne živi već vegetira, guši se u vlastitoj patnji i odlazi psihijatru”.

Od samog početka incident u Adrenalinu vodio se kao nesretan slučaj jer na Bešićevom tijelu, kako je tada bilo saopšteno, nisu pronađeni nikakvi vanjski tragovi koji su upućivali na nasilnu smrt. Međutim, obdukcijski nalaz sa Zavoda za sudsku medicinu odavao je sasvim drugu tajnu: “U trenutku udarca osjetio je bol, ali nije patio. Smrt je nastupila odmah.” Službena obavijest o smrti Bešićevima stigla je 37 sati nakon premlaćivanja.

Kako je sve počelo? Tog kobnog dana Jasmin se vratio s posla, iz Krapine. Pozive za van je odbijao. Bio je umoran, a kako i ne bi kad se svako jutro ustajao u pet i odlazio na posao. Međutim, poziv svog prijatelja Tristana Lukačića, nesuđenog kuma, nije odbio. Obukao je trenerku i tenisice. Odjeću u kojoj nikada, govori nam Ljubica Bešić, njen sin Jasmin nije odlazio u provod. Poslije 20 sati Jasmin je pozdravio roditelje i rekao: “Brzo ću se vratiti”.

S društvom je završio u kvartovskom kafiću, odakle su se preselili u drugi, a malo poslije ponoći “zaglavio” je s kumom u Adrenalinu. Redali su runde, što je potvrdio i sam Lukačin istražiteljima, kao i da je došlo do svađe njih dvojice s nepoznatim muškarcima koji su stajali za šankom. Sukob je eskalirao toliko da je Jasmin od udarca pao na pod kraj stola udarivši glavom o rubnik te je umro na mjestu od krvarenja u mozgu. Međutim, nisu to bile jedine ozljede. Beživotno tijelo bilo je prepuno modrica i oguljotina. Prema nalazu obdukcije zadobio je udarce i nakon što je izdahnuo. Tristan se pak probudio u bolnici s amnezijom. Imao je više od tri promila alkohola u krvi.

Voditelj kluba te večeri S. J. (50) pokazao je mjesto stradanja Jasminovim roditeljima. Pravdao se da je baš toga trena bio u skladištu, ali da se Jasmin, prema pričama svjedoka, samo srušio sa stolice na pod. Kamere u klubu nisu radile, a nakon dolaska policije većina gostiju dala je petama vjetra, baš kao i Kopčić.

– I dalje se ne mogu oteti dojmu da se nešto pokušavalo zataškati. Moj sin jedinac nije bio repa bez korijenja. Živio je po pravilima. Niko o njemu nije mogao čuti ni jednu lošu riječ. Iz groba ga niko ne može vratiti. Mrtvog su ga udarali u klubu! Neviđena bezdušnost! I niko me ne može uvjeriti da policija nakon njegove smrti nije mogla odmah utvrditi identitet.

Imao je dokumente, ključeve od auta koji je bio parkiran tamo… Od brige sam se tresla gotovo dva dana. Njegova cura saznala je za smrt tek kad je išla prijaviti u stanicu njegov nestanak.

Kad je išla provjeravati okolnosti, Tristan joj je poslao SMS: ‘Ne znam kako da ti kažem…’ – puna gorčine prisjetila se još majka Jasmina Bešića, koja ne zna hoće li biti u stanju osobno pratiti i samo suđenje mladiću za kojeg istražitelji sumnjaju da je odgovoran za smrt njenog sina.