Jeb Bush odustao od izborne utrke za republikanskog kandidata

jeb bush – george bush

Pretendent za republikanskog kandidata na novembarskim predsjedničkim izborima u SAD-u Jeb Bush je saopćio da se povukao iz izborne utrke, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je prema preliminarnim rezultatima jučer u predizborima u Južnoj Karolini osvojio svega osam posto glasova, Bush, bivši guverner Floride i mlađi brat bivšeg predsjednika SAD-a Georgea Busha, je odlučio da se povuče iz utrke.

“Ljudi su napravili izbor u Iowi i New Hempshiru, a sada i u Južnoj Karolini. Zbog tog izbora danas ću okončati svoju predizbornu kampanju i povlačim se iz izbora“, izjavio je Bush.

Bush je ranije u Iowi osvojio 2,8, a u New Hempshireu 11 posto, a nakon lošeg rezultata i u Južnoj Karolini je izjavio da SAD-u treba jak predsjednik sa velikom podrškom i da takvog može ponuditi samo Republikanska partija.

U utrci za predsjedničkog kandidata republikanaca ostalo je pet kandidata. U blagoj prednosti je milijarder Donald Trump, senator iz Texasa Ted Cruz, senator Floride Marco Rubio, guverner Ohia John Kasich i poznati neurohirurg Ben Carson.

Preostale američke savezne države glasat će kasnije u dugom predizbornom procesu koji će trajati do ljeta, a zatim će svoje delegati poslati na završne nacionalne stranačke konvencije u julu na kojima će se konačno odrediti demokratski i republikanski kandidati za predsjedničke izbore koji će se održati 8. novembra ove godine.