Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjatoslav Palamar

Jedan od ukrajinskih zapovjednika iz čeličane: Mi smo ovdje, Mariupolj niko nije predao

44355829-45b9-475d-bdff-9c761f66b795

“Neprijatelj nije mogao zauzeti Azovstal. Mi smo ovdje, Mariupolj još nitko nije predao”, rekao je Palamar te priznao da su njegove trupe na izmaku snaga. Dodao je da trupe treba evakuirati i to u treću državu koja bi bila sigurno utočište za borce

Jedan od zapovjednika i zamjenik glavnog zapovjednika Azova, Svjatoslav Palamar, javio se za Washington Post iz Mariupolja. Ispričao je da su ukrajinski marinci i Azov opkoljeni u čeličani Azovstal, što je zadnje uporište branitelja Mariupolja, ali da se nastavljaju opirati i braniti.

Palamar je ispričao da su odbili napad Rusa i da niko nije Mariupolj predao Rusima. Kako se bliži godišnjica Dana pobjede Rusije, ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je pobjedu u Mariupolju.

Putin je tokom televizijskog sastanka s ministrom odbrane Sergejem Šojguom naredio ruskim postrojbama da okruže čeličanu te je odlučio da neće jurišati na industrijsku lokaciju.

“Mi smo ovdje, Mariupolj niko nije predao”

Palamarova priča skroz je suprotna od onoga što je Putin rekao. Palamar govori da su ukrajinski borci u Azovstalu oštetili ruska vojna vozila. Ispričao je da su dva dana ruske snage pokušavale upasti u čeličanu, ali da su im ukrajinski borci uništili tri tenka, dva borbena vozila pješaštva, oklopni transporter i puno pješaštva.

“Neprijatelj nije mogao zauzeti Azovstal. Mi smo ovdje, Mariupolj još nitko nije predao”, rekao je Palamar te priznao da su njegove trupe na izmaku snaga. Dodao je da trupe treba evakuirati i to u treću državu koja bi bila sigurno utočište za borce.

“Inzistiramo na pomoći treće zemlje da jamči siguran izlazak garnizona na teritorij treće zemlje. Ovo su dobri borci, koji su se borili dugo, hrabro, a moje zapovjedništvo želi sačuvati njihove živote”, rekao je za Washington Post.

Čeličana u Mariupolju postala uporište otpora grada

Prema Šojguu, u Azovstalu je ostalo otprilike 2.000 ukrajinskih vojnika. Palmar je rekao da su danas ruske snage nastavile s granatiranjem čeličane. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je na presici u Kijevu da je Rusija davno zauzela veći dio Mariupolja.

No, dodao je da su ukrajinski vojnici ostali u dijelu grada gdje se situacija od srijede nije promijenila. Još nije jasno koliko je civila također ostalo u mjestu. Zelenskij je rekao da se nekoliko hiljada ljudi još uvijek skriva u čeličani i da je oko 120.000 civila zarobljeno unutar grada.

Palamar je u razgovoru s Washington Postom pozvao da cijeli svijet podrži Zelenskog i da se zagarantira siguran izlazak civilima, ukloni ranjene i mrtve te evakuira garnizon koji brani Mariupolj, prenosi Index.