Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nemaju goriva

Jedina bolnica za liječenje raka u Pojasu Gaze van funkcije

gaza bolnica
Foto: Screenshot/ YouTube
Ilustracija

Palestinska ministrica zdravstva Mai al-Kaila potvrdila je direktorove izjave u saopćenju, dodajući da je time ukupan broj bolnica koje trenutno ne rade u pojasu iznosi 16 od 35

Jedina bolnica za liječenje raka u Pojasu Gaze prestala je raditi nakon što je ostala bez goriva, saopćili su zdravstveni zvaničnici u srijedu.

Direktor bolnice Tursko-palestinskog prijateljstva izjavio je na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija Al-Jazeera da je bolnica, koja uglavnom liječi oboljele od raka, potrošila gorivo i sada nije u funkciji.

-Poručujemo svijetu da pacijente s rakom ne prepušta sigurnoj smrti jer bolnica ne radi – dodao je direktor Subhi Skaik.

Palestinska ministrica zdravstva Mai al-Kaila potvrdila je direktorove izjave u saopćenju, dodajući da je time ukupan broj bolnica koje trenutno ne rade u pojasu iznosi 16 od 35.

-Životi 70 pacijenata oboljelih od raka u bolnici ozbiljno su ugroženi – navodi ona u izjavi.

-Broj oboljelih od raka u Pojasu Gaze iznosi oko 2.000 osoba koje žive u katastrofalnim zdravstvenim uvjetima kao rezultat tekuće izraelske agresije na Pojas Gaze i raseljavanja velikog broja ljudi – dodao je al-Kaila.

Nakon što su borci palestinske grupe Hamas 7. oktobra napali južni Izrael, ubijajući 1.400 ljudi, Izrael je odgovorio potpunom blokadom Gaze, teškim bombardiranjem i kopnenom operacijom.

Izrael je obećao da će izbrisati Hamas. Očajni humanitarni uslovi izazvali su veliku zabrinutost širom svijeta jer ponestaje hrane, goriva, vode za piće i lijekova, a bolnice se bore da liječe žrtve.

Broj smrtnih slučajeva u Gazi dostigao je u srijedu 8.796 Palestinaca, uključujući 3.648 djece, pokazuju podaci ministarstva zdravlja u enklavi koju kontroliše Hamas, prenosi Reuters.