Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tanzanija

Jedina država koja odbija vakcinisanje: Bolnice su pune, a za vlast korona ne postoji

Umjesto vakcine, vlasti preporučuju svojim građanima, kojih je oko 56 miliona, da se protiv infekcije bore biljnim lijekovima, parnim kupeljima i smoothiejima od đumbira i luka

Svako malo u medijima se pojavi vijest kako je neka država svijeta malo “muljala” s brojkama preminulih i zaraženih covidom-19. Ali, nijedna nije s poricanjem otišla tako daleko kao Tanzanija. Osim što poriče postojanje ijednog slučaja zaraze, ova država na istoku Afrike odbila je cijepljenje.

Čak i Sjeverna Koreja, koja je prijavila nula zaraženih, podnijela je zahtjev za vakcinom, a slično je i s Turkmenistanom, koji je službeno korona-free država, ali uskoro planira pokrenuti kampanju vakcinisanja s ruskim Sputnjikom V.

Ali, predsjednik Tanzanije, John Magufuli, ne želi niti čuti za vakcinu. Tanzaniju je proglasio “korona-free” u junu prošle godine, prenio je BBC.

Umjesto vakcine, tanzanijske vlasti preporučuju svojim građanima, kojih je oko 56 miliona, da se protiv infekcije bore biljnim lijekovima, parnim kupeljima i smoothiejima od đumbira i luka.

U stvarnosti, građani Ujedinjene Republike Tanzanije umiru, izvještava afrički sedmičnik Continent.

U prenapučenim bolnicama pacijenti na kisiku podliježu onome što se službeno vodi kao “akutna upala pluća”.

Odbijanje uvođenja vakcinisanja i sistema testiranja te praćenja zaraženih i umrlih, moglo bi postati opasno i za susjedne države jer virus prelazi granice. U konačnici, moglo bi postati opasno i za ostatak svijeta.

S druge strane, liječnici su počeli anonimno obavještavati građane o rizicima infekcije, a društvenim mrežama su se počeli širiti videozapisi pokapanja umrlih pod okriljem noći. Gotovo niko ne želi javno govoriti o tom problemu, uglavnom zbog straha od vladine odmazde.

Međutim, iako službeno poriče, vlada ponekad ostavlja dojam kao da shvaća da rizik od virusa uistinu postoji. Tako je u januaru, nakon što je Danska objavila da su njezina dva državljanina, koja su bila u Tanzaniji, pozitivna na južnoafrički soj virusa, Magufuli izjavio da su za “uvoz nove čudne korone” krivi građani Tanzanije koji putuju u inostranstvu.