Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka vlasti

Jedna evropska zemlja već proglasila nestašicu vode zbog suše

nizozemska suša

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode jer su ovu nizinsku zemlju pogodile visoke temperature i neuobičajeno suho ljeto.

Nizozemska vlada rekla je da razmatra daljnje mjere za očuvanje vode usred suše, a vlasti su već uvele ograničenja za uzgoj i otpremu.

Zemlja je zaštićena od mora sistemima brana, nasipa i kanala, ali je i dalje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

– Nizozemska je zemlja vode, ali i ovdje je naša voda dragocjena – rekao je ministar infrastrukture i komunalne privrede Mark Harbers u izjavi.

Dijelovi Nizozemske već su zabranili poljoprivrednicima zalijevanje svojih usjeva površinskom vodom, što je udarac za drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon Sjedinjenih Država.

Neki kanali za plovidbu također su obustavljeni, a slana voda iz mora se vraća u neke rijeke jer su njihovi vodostaji tako niski, dodao je Harbers.

Prioritet će sada biti dat osiguranju da vitalni nasipi ostanu sigurni, a zatim opskrbi pitkom vodom i energijom, rekao je.

Suša je “postajala sve vidljivija u prirodi” i bilo je “zamislivo da će suša uticati na više društvenih interesa”, dodao je Harbers.

– Zato molim sve Nizozemce da dobro razmisle trebaju li oprati auto ili potpuno napuniti svoj bazen na napuhavanje – poručio je on, piše AFP.