Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNRWA

Jedno od troje djece u Gazi mlađe od dvije godine akutno pothranjeno

djeca gaza
Foto: UNRWA

Bolnice u Gazi izvijestile su o smrti neke djece od pothranjenosti i dehidracije

Jedno od troje djece mlađe od dvije godine u sjevernoj Gazi sada je akutno pothranjeno i prijeti glad, objavila je u subotu glavna agencija UN-a koja djeluje u palestinskoj enklavi, javlja Reuters.

-Pothranjenost djece brzo se širi i doseže neviđene nivoe u Gazi – objavila je Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u objavi na društvenim mrežama.

Nakon više od pet mjeseci izraelske zračne i kopnene kampanje u Gazi, izazvane Hamasovim napadom 7. oktobra, veći dio enklave je u ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika raseljena je i suočava se s velikom humanitarnom krizom.

Djeca umiru od gladi i dehidracije

Bolnice u Gazi izvijestile su o smrti neke djece od pothranjenosti i dehidracije.

Očekuje se da će međunarodna organizacija za nadzor nesigurnosti hrane, IPC, uskoro izvijestiti o razmjerima krize gladi u Gazi nakon što je u decembru rekla da postoji opasnost od gladi u razdoblju projekcije do maja.

Da bi IPC proglasio glad, najmanje 20 posto stanovništva mora patiti od ekstremne nestašice hrane, s jednim od troje djece akutno pothranjeno, a dvoje ljudi od svakih 10.000 umire dnevno od gladi ili pothranjenosti i bolesti.

Zapadne zemlje pozvale su Izrael da učini više kako bi omogućio pomoć, a UN je rekao da se suočava s “velikim preprekama”, uključujući zatvaranje prijelaza, tešku provjeru, ograničenja kretanja i nemire unutar Gaze.

Izrael kaže da ne ograničava humanitarnu pomoć za civile u Gazi i za sporu isporuku pomoći okrivljuje nesposobnost ili neučinkovitost agencija UN-a.

Dostava pomoći u Gazu zrakom i morem je počela, ali humanitarne agencije navode da to nije zamjena za dopremu zaliha kopnom.

Prva isporuka u Gazu od World Central Kitchena, pionira novog pomorskog puta preko Kipra, stigla je u četvrtak i istovarena je, saopćila je dobrotvorna organizacija.

Izrael je optužio UNRWA-u za saučesništvo s Hamasom, rekavši da su neki članovi osoblja učestvovali u napadu 7. oktobra i pozivajući na raspuštanje agencije. Nekoliko velikih donatora zaustavilo je finansiranje zbog ovih optužbi.

UNRWA poriče saučesništvo s Hamasom, a u februaru su saopćili da su otpustili 12 od svojih 13.000 zaposlenih u Gazi ubrzo nakon što ih je Izrael optužio za umiješanost.

Nadzorno tijelo UN-a i sama UNRWA pokrenuli su istrage koje još nisu objavile, navodi Reuters.