Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kod obale Azorskih otoka

Jenjava požar na brodu s oko 4.000 luksuznih automobila

pozar

Još 22 člana posade koji su se zatekli na palubi kada je vatra izbila, evakuirano je istog dana

Vatra koja se proširila teretnim brodom koji je prevozio hiljade luksuznih automobila i koji pluta kod obale portugalskih Azorskih otoka, izgubila je na intenzitetu, vjerovatno i zato što je malo toga ostalo da bi moglo da gori, saopćio je lučki zvaničnik u ponedjeljak.

Brod Felicity Ace, koji je prevozio oko 4.000 vozila među kojima su bili Porschei, Audiji i and Bentleyi, od kojih neki s litijsko-jonskim baterijama, zahvatio je požar usred Atlantika u srijedu.

Još 22 člana posade koji su se zatekli na palubi kada je vatra izbila, evakuirano je istog dana.

– Vatra se povukla u posljednjim satima – izjavio je João Mendes Cabeças, kapetan u najbližoj luci na Azorskim otocima, Faial, za novinsku agenciju Lusa, dodajući da je vjerovatno ostalo veoma malo zapaljivog materijala da gori.

Cabeças je kazao Reutersu tokom vikenda da su litijsko-jonske baterije “držale vatru u životu”, dodajući kako je specijalistička oprema potrebna za njeno suzbijanje. Još nije jasno da li su baterije izazvale vatru.

Također je kazao da se vatra približila brodskim rezervoarima s gorivom.
– Zabrinuti smo zagađenjem zbog velikih količina goriva u brodu i automobilskih baterija, ali do sada nema izvora zagađenja – izjavio je Cabeças za Lusu.

-Dok intenzitet vatre slabi, vatrogasni timovi i tehničari mogli bi biti u stanju da se ukrcaju na plovilo kako bi pripremili njegovu vuču do Evrope ili do Bahama, kazao je Cabeças.

Volkswagen, koji je vlasnik brendova automobila s broda, nije mogao potvrditi ukupan broj automobila na brodu, i saopćio je u petak da čeka na nove informacije.