Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jesu li ove fotografije dokaz da CNN laže o Siriji?

aya

Teoretičari zavjera posljednjih dana po društvenim mrežama dijele tweet na kojem istu sirijsku djevojčicu, spašenu iz ruševina, nose trojica različitih muškaraca.

Teoretičari zavjera kažu da je ista curica, malena Sirijka pod imenom Aya, bila u tri različite reportaže od augusta te tvrde da je to dokaz da CNN i drugi zapadni mediji preuveličavaju razinu stradanja u Siriji i čine ih gorima nego što jesu.

Među onima koji su iznijeli takve tvrdnje je i Kanađanka Eva Bartlett koja se predstavlja kao “nezavisna novinarka i aktivistica za ljudska prava”.

Ipak, dovoljno je poslužiti se Googleom da bi se otkrilo o čemu je zaista riječ. Naime, sve fotografije na kojima je Aya nastale su isti dan, nakon što je djevojčica spašena i smještena u kombi.

https://youtu.be/g1VNQGsiP8M

Srednju fotografiju najlakše je pronaći, a prema podacima NBS NEWS-a nastala je u Alepu u augustu 2016. godine. Ako nastavite s istim postupkom vidjet ćete i da je desna fotografija nastala 27. augusta, nakon istog bombardiranja Alepa.

https://twitter.com/theLemniscat/status/796616687034531840

Iako ju je najteže pronaći, čak se i za lijevu fotku može vidjeti da je nastala u augustu. Ono što teoretičari zavjera ne prikazuju su druge fotke iste djevojčice, nastale istog dana nakon što su je spasitelji smjestili u kombi.

https://twitter.com/theLemniscat/status/796617791231131649

Dakle, ovo nije fotografija tri različita događaja, nego fotografija iste djevojčice koju su nakon istog bombardiranja u kojem je poginulo 16 osoba, nosila trojica muškaraca. Također, ne postoje dokazi da je CNN koristio tu snimku više puta.

O ovom se slučaju oglasio i britanski Channel 4, pojasnivši da su snimke došle od Bijelih kaciga te da su pokušali kontaktirati “aktivisticu” Bartlett, no ona im se nije javljala.

Osim te tri fotografije, na društvenim mrežama pojavile su se i još neke fotografije na kojima je, kako su tvrdili teoretičari zavjera, isto Aya, no očigledno je da je riječ o drugim djevojčicama koje su samo slično odjevene kao ona.