Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Jevreje u Bugarskoj je spasio bugarski narod, a ne sovjetska armija”

jevreji bugarska

Bugarske Jevreje je spasio bugarski narod, a ne sovjetska armija, navodi se u saopćenju bugarskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u petak.

Ovo saopćenje je reakcija na izjavu glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marie Zakharove tokom konferencije za novinare na kojoj je kazala da su “tokom Drugog svjetskog rata naši vojnici sprječavali deportacije Jevreja iz Bugarske i tako su spasili oko 50.000 ljudi od neizbježne smrti”, izvještava bugarska novinska agencija BTA.

Ovi komentari Zakharove izazvani su pojavom grafita na spomeniku sovjetskoj armiji u Sofiji na kojem je napisano “100 godina cionističke okupacije”.

Ovaj natpis se najvjerovatnije odnosio da godišnjicu Balfourove deklaracije iz 2. novembra 1917. godine, kojom je britanska vlada prvi put objavila svoju podršku osnivanju “nacionalnog doma za jevrejski narod” u Palestini.

Zakharova je rekla da “skrnavitelji ovog spomenika nemaju pojma o vlastitoj historiji”.

– Dok su bugarski građani stajali na šinama kako bi zaustavili vozove koji su išli ka nacističkim logorima smrti, dok su pripadnici bugarske političke, ekonomske i intelektualne elite pisali protestna pisma u odbranu bugarskih Jevreja, a hijerarsi bugarske pravoslavne crkve se pridruživali Jevrejima okupljenim za deportaciju, poručujući da će njihovi sugrađani u logore biti odvedeni samo zajedno s njima, Crvena armija je bila hiljadama kilometara daleko od bugarskih granica.

Ne umanjujući značaj i ulogu Crvene armije u likvidaciji nacizma u Evropi tokom Drugog svjetskog rata, mi insistiramo na naglašavanju da ovakvi pokušaji mijenjanja historijskih činjenica ne idu u korist univerzalne ljudske borbe protiv ponovne pojave antisemitizma, rasizma i netolerancije, te kategoričkog osuđivanja neonacizma u njegovim modernim oblicima – navodi se u saopćenju ureda za informiranje bugarskog ministarstva vanjskih poslova.