Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jevreji bijesni zbog ponovnog objavljivanja Hitlerovog “Mein Kampfa”

Mein-Kampf

Jevrejska zajednica je oštro reagovala nakon ponovnog objavljivanja političkog manifesta nacističkog lidera Adolfa Hitlera “Mein Kampfa” (Moja borba) koji je od danas ponovo dostupan u Njemačkoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Charlotte Knobloch, čelnica jevrejske zajednice u Minhenu, kazala je da je bijesna i da joj je nezamislivo da će Hitlerovu knjigu vidjeti u izlozima knjižara u Njemačkoj.

Ronald Lauder, predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, istakao je da će ovim potezom biti uvrijeđeni ne samo Jevreji nego i mnogi drugi ljudi.

“Ovu knjigu bi bilo najbolje ostaviti tamo gdje joj je mjesto, u smetljištu historije”, rekao je Lauder.

Inače, prvi put nakon 70 godina “Mein Kampf” nacistički manifest Adolfa Hitlera od 8. januara 2016. je pušten u prodaju u Njemačkoj.

Ponovno štampanje i izdavanje antisemitske knjige zabranjeno je nakon Drugog svjetskog rata od regionalne bavarske vlade u čijem vlasništvu su autorska prava. Sa 1. januarom 2016. autorsko pravo je isteklo i Institut za savremenu historiju u Minhenu odlučio je da objavi novo izdanje “Mein Kampf”.

Nova anotirana verzija, s hiljadama bilješki akademika, ima za cilj da pokaže da je “Mein Kampf” loše napisan, a ne moćan i zavodljiv. Na novom izdanju radilo se od 2009. godine, a biće objavljeno u dva toma i koštaće 59 eura.

Prvo izdanje “Mein Kampfa” štampano je 1925., osam godina prije nego što je Hitler došao na vlast. Do 1945. u Njemačkoj je objavljeno oko 12,4 miliona kopija, a pojedini primjerci se i danas mogu pronaći u akademskim bibliotekama. Nakon što je nacistička Njemačka poražena, savezničke snage su autorska prava predale Bavarskoj. Knjiga je kombinacija autobiografije i Hitlerovih političkih i ideoloških gledišta.