Američki predsjednik

Joe Biden nazvao presudu Mladiću historijskom: “Moje misli su uz porodice njegovih žrtava”

“Moje misli danas su uz sve preživjele porodice brojnih žrtava Mladićevih zvjerstava. Nikad ne možemo izbrisati tragediju njihovih smrti, ali se nadam da će današnja presuda donijeti mir svima koji su propatili”

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je današnju presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Ratku Mladiću historijskom i zahvalio se svima koji su je omogućili.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

“Prije skoro 26 godina, Ratko Mladić naredio je egzekuciju oko 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Takođe, vodio je dugogodišnju opsadu Sarajeva, a odgovoran je i za brojne druge zločine.

Danas, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu potvrdio je njegovu presudu za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Ova historijska presuda pokazuje da će oni koji počine stravične zločine odgovarati. Takođe, potvrđuje našu zajedničku odlučnost da spriječimo buduća stradanja bilo gdje u svijetu.

Sjedinjene Američke Države pomogle su međunarodnu borbu da okončaju grozna stradanja u BiH, te donesu pravdu onima koji su počinili zločine tamo i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije, te ostvare trajni mir u toj zemlji i širem regionu.

Zahvalni smo na neumornom radu UN tribunala kroz posljednje dvije decenije na slučajevima konflikta na Balkanu i svima koji su bili posvećeni da učine ovu presudu mogućom.

Prvda i pomirenje su temelji mira i stabilnosti za budućnost, a današnja odluka važna je potvrda da je to moguće. Iskkreno se nadam da će lideri u regionu poštivati ovu presudu i boriti se za vladavinu prava.

Moje misli danas su uz sve porodice brojnih žrtava Mladićevih zvjerstava. Nikad ne možemo izbrisati tragediju njihovih smrti, ali se nadam da će današnja presuda donijeti mir svima koji su propatili”.