Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cnn objavio

Joe Biden novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

biden

Biden je tako postao 46. predsjednik u istoriji SAD-a

Joe Biden novi je predsjednik SAD-a, upravo je objavio CNN.

Biden je, prema CNN-u pobijedio u Pensilvaniji i tako došao do brojke od 273 elektorska glasa, što mu je dovoljno za predsjednički mandat, iako još uvijek nije završeno brojanje u nekoliko država.

Biden je tako postao 46. predsjednik u istoriji SAD-a.

Joe Biden sa svojom porodicom je u svom domu u Delawareu dočekao vijest da je projiciran pobjednikom u rodnoj Pensilvaniji i da će biti 46. predsjednik Sjedinjenih Država.

Večeras će se obratiti naciji, kazao je izvor CNN-a.

“Nikad ne zaboravite: zbrojevi nisu samo brojevi. Oni predstavljaju glasove i glasače, muškarce i žene koji ostvaruju temeljno pravo da se njihov glas čuje.”, poručio je sinoć Biden u svom obraćanju.

Prije nego što je postao kandidat za predsjednika Demokratske stranke, Biden je obnašao dužnost potpredsjednika bivšeg predsjednika Baracka Obame. Također je senator s najdužim stažom u Delawareu.

Kamala Harris bit će prva žena i prva tamnoputa potpredsjednica SAD-a. Njen suprug Doug Emhoff upravo je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj su on i Harris.

Harris, koja predstavlja Kaliforniju u američkom Senatu od 2017. godine, kćer je jamajčanskih i indijskih imigranata, a odrasla je pohađajući crnu baptističku crkvu i hinduistički hram.

Brojanje još uvijek nije okončano u Sjevernoj Karolini, Georgiji, Nevadi, Arizoni i Alasci.

Aktuelni predsjednik Donald Trump, koji je do sada osvojio 213 elektorskih glasova, od pomenutih država vodi samo u Alasci i Arizoni.