Globus

američki predsjednik

Joe Biden poručio da će SAD primiti veći broj izbjeglica

18/04/2021

Biden, koji vikend provodi u saveznoj državi Delaware, odgovarao je pitanja novinara o pitanju izbjeglica, odnosno o broju izbjeglica koje SAD planira primiti u 2021. godini

Američki predsjednik Joe Biden je, nakon brojnih kritika javnosti, izjavio je da će biti povećan broj izbjeglica koje će primiti Sjedinjene Američke Države (SAD) u ovoj godini, odnosno veći od 15.000 kako je ranije najavljeno.

Biden, koji vikend provodi u saveznoj državi Delaware, odgovarao je pitanja novinara o pitanju izbjeglica, odnosno o broju izbjeglica koje SAD planira primiti u 2021. godini.

“Povećat ćemo ovaj broj. Problem je bio u tome što se kriza s mladima na južnoj granici nastavila. Nismo mogli raditi dvije stvari odjednom pa ćemo sada povećati taj broj”, rekao je Biden.

Bijela kuća je u saopćenju objavljenom u petak najavila da će se sačuvati granica od 15.000 izbjeglica koju je bivši predsjednik Donald Trump odredio za godinu 2021., a koja je zabilježena kao “najniža brojka primljenih izbjeglica u historiji”, što je naišlo na značajan broj reakcija javnosti.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da će konačnu brojku odrediti Biden do 15. maja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.