Joe Biden: SAD neće nikada priznati rusku aneksiju Krima

joe-biden1

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden je rekao da je temeljno pravilo da se u 21. stoljeću neće dozvoljavati crtanje novih granica upotrebom sile, te optužio Rusiju da je prekršila i krši to pravilo, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru zvanične posjete Ukrajini, Biden je danas prisustvovao sjednici ukrajinskog parlamenta gdje je poručio da SAD nikada neće prihvatiti rusku aneksiju Krima.

“Svi narodi imaju pravo na suverenitet. Nećemo dozvoliti crtanje novih granica upotrebom sile u 21. stoljeću. To je temeljno pravilo, a Rusija ga je prekršila i dalje to čini. Rusija danas pod okupacijom drži ukrajinsku teritoriju. Ovo želim jasno reći, SAD nikada neće priznati rusku aneksiju Krima”, kazao je Biden.

Optužujući Rusiju da i dalje šalje vojne snage u istočnu ukrajinsku regiju Donbasa, Biden je kazao da Moskva organizira i upravlja separatističkim grupama u toj regiji, te dodao da će SAD i dalje snažno podržavati Ukrajinu koja se suočava sa agresivnom politikom Moskve.

“Vaš narod voli slobodu. Svi prate vaš rad. Budete li uspješni, bit ćete prvi graditelji demokratske Ukrajine, a ako ne budete uspješni cjeli svijet će vas i dalje podržavati na tom putu i nemojte misliti da pretjerujem kada to kažem”, poručio je Biden zastupnicima ukrajinskog parlamenta.

Potpredsjednik SAD-a Biden je naglasio da je korupcije postala “tumor” ukrajinskog društva i kazao da nije dovoljno samo otvoriti odjel za borbu protiv tog problema, već da se moraju provesti i reforme sudstva i poreskog sistema kako bi se svi odgovorni mogli izvesti pred lice pravde i kazniti.