Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ja sam optimističan"

Joe Biden se obratio javnosti: Na putu smo za pobjedu

biden

“Osjećamo se odlično. Na putu smo za pobjedu”, kazao je Biden

Kanadidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Joe Biden u izbornoj noći zamolio je svoje birače da “zadrže vjeru” dok se broje glasovi na izborima na kojima mu je protukandidat aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump.

Obratio se biračima govoreći o prijevremenim izbornim rezultatima prema kojima su on i Trump prilično izjednačeni u izbornoj trci. Inače, Biden je večer proveo prateći prebrojavanje glasova u svom domu u Wilmingtonu, Delaware, potom se dovezao u centar grada kako bi dao izjavu.

Kazao je kako i dalje vjeruje u pobjedu uprkos nesigurnosti i razlozima koji govore da bi moglo potrajati dan ili više dok se ne sazna ko je pobijedio.

“Vaše strpljenje je za pohvalu”, rekao je Biden okupljenim.

Kako javlja AP, satima nakon zatvaranja biračkih mjesta neizvjesno je ko je pobjednik predsjedničkih izbora u SAD-u.

Glasovi u nekoliko ključnih saveznih država još se broje, a brojanje u mnogim državama usporio je veliki priliv glasačkih listića koji su stigli putem pošte.

Zasad glasovi još nisu prebrojani u mnogim državama kao što su Arizona, Džordžija, Mičigen, Sjeverna Karolina, Pensilvanija, Teksas i Wiskonsin.

Trump je u prema dosadašnjim prijevremenim rezultatima pobjedio u Floridi, Ajovi, Ohaju, dok je Biden pobijedio u Nju Hempširu i Minesoti.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima, prema američkom izbornom sistemu, potrebno je da kandidat osvoji 270 elektorskih glasova.