Britanski premijer

Johnson: Britanija može dobro da živi i bez dogovora sa EU

Boris_Johnson_24_jul_2019_Xinhua (1)

Britanski premijer ocjenjuje da je još moguće da dvije strane postignu kompromis ali je i istakao da ostaju “razni problemi da se riješe

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da bi Velika Britanija mogla “vrlo dobro da živi” i bez sporazuma sa Evropskom unjiom (EU) ukoliko njeni trgovinski pregovori ne dovedu do sporazuma prije kraja prelaznog perioda.

Britanija je zvanično napustila EU 31. januara, ali i dalje primjenjuje evropske propise do 31. decembra i za to vrijeme treba da se usaglasi sporazum o budućim trgovinskim odnosima sa EU. Ukoliko ne bude dogovora do tog datuma, počinju da se primjenjuju propisi Svjetske trgovinske organizacije (STO) i njene visoke carine, sa mogućim posljedicama po britansku privredu koja je trenutno oslabljena i zbog posljedica pandemije korona virusa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Ne želim posebno da završimo sa trgovinskim odnosima kao sa Australijom ili zasnovanim na propisima STO, ali mi možemo vrlo dobro da živimo sa tim”, ocijenio je Johnson za BBC.

“Mislim da možemo snažno da uspijemo u tim okolnostima”, dodao je britanski premijer.

Johnson je to izjavio iako se u subotu uveče u razgovoru sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen saglasio da pregovori Londona i Brisela, koji su u blokadi poslije devete runde, treba da se intenziviraju.

On je dao rok da bi na sljedećem evropskom samitu 15. oktobra trebalo da se dođe do sporazuma koji bi mogao da se sprovede do kraja godine, dok Evropljani daju do kraja mjeseca vrijeme za postizanje dogovora.

Britanski premijer ocjenjuje da je još moguće da dvije strane postignu kompromis ali je i istakao da ostaju “razni problemi da se riješe”.

“EU treba da razumije da smo potpuno ozbiljni o potrebi da kontrolišemo svoje zakone i propise”, rekao je Johnson. On je bio čvrst o suverenitetu nad britanskim ribarskim zonama, što je kamen spoticanja u pregovorima.

Datum nastavka pregovora je i dalje neodređen, britanski pregovarač David Frost je u subotu na Tvitteru samo napisao da će se nastaviti “što je prije moguće iduće sedmice”.