Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski premijer

Johnson: EU treba da odustane od rješenja za irsku granicu

Boris _Johnson

Kažem našim prijateljima u EU da ako ne žele Brexit bez sporazuma treba da izbace ‘backstop’ iz ugovora

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je da bi Evropska unija trebalo da “odustane” od dogovorenog rješenja za irsku granicu u okviru sporazuma o Brexitu, takozvanog “backstopa”, ako želi da izbjegne da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o istupanju.

– Ne želim da ne bude sporazuma. Kažem našim prijateljima u EU da ako ne žele Brexit bez sporazuma treba da izbace ‘backstop’ iz ugovora – rekao je on novinarima u avionu tokom leta na samit G7 u Biarritzu.

‘Backstopom’ se regulira pitanje granice između Irske, članice EU-a, i britanske Sjeverne Irske. To je jedna od glavnih tačaka neslaganja Londona i Brisela,prenosi Al Jazeera.

Ta odredba predviđa da, u slučaju da se tokom prelaznog perioda ne dođe do boljeg rješenja, čitava Velika Britanija ostane u carinskoj uniji s ostatkom EU-a da bi se izbjeglo uspostavljanje fizičke granice Irske i Sjeverne Irske.

Johnson je ocijenio da ‘backstop’ nanosi štetu “suverenitetu Velike Britanije” i sprečava London da vodi trgovinsku politiku nezavisno od propisa EU-a.

– Ako (predsjednik Evropskog vijeća) Donald Tusk ne želi da ostane zapamćen kao ‘Gospodin Brexit bez sporazuma’, treba da ima to na umu”, dodaje.

Tusk, koji se također nalazi u Biarritzu, izjavio je da je Evropska unija “uvijek spremna na saradnju” i izrazio nadu da Johnson ne želi da “uđe u historiju kao ‘Gospodin bez sporazuma'”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prilikom susreta s Johnsonom u četvrtak zauzeo čvrst stav o irskom pitanju i ocijenio da postojeći sporazum daje “neophodne garancije za očuvanje stabilnosti Irske i integritet jedinstvenog tržišta”.