Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johnson: Evropska unija želi “super državu” poput Hitlera

Boris Johnson

Britanski političar i bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson izjavio je kako su ciljevi Evropske unije (EU) slični onima koje je imao nacistički vođa Adolf Hitler objašnjavajući to “naporima obje strane da se Evropa ujedini u super državu pod jednim autoritetom”, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Napoleon, Hitler, razni ljudi su to pokušavali i to se završilo tragično. EU je pokušaj da se to uradi različitim metodama, da se ujedini”, rekao je Johnson za britanski “Telegraph”.

Bivši gradonačelnik Londona naglasio je da proteklih 2.000 godina evropske historije karakterišu napori da se Evropa ujedini pod “jednu vladu” kako bi se “ponovo uspostavilo zlatno doba Rimljana”.

“Ali, u osnovi ono što nedostaje je vječni problem, a to je da ne postoji osnovna lojalnost ideje Evrope. Ne postoji niti jedan organ koji neko poštuje ili razumije. To uzrokuje tu masivnu demokratsku prazninu”, tvrdi Johnson.

Ovakvi navodi Johnsona izazvali su reakcije u britanskoj javnosti u vrijeme kada se nacija priprema za referendum koji će odlučiti o sudbini te zemlje u smislu ostanka ili napuštanja EU.