Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski premijer

Johnson nakon ruskog napada na nuklearku u Zaporožju: Putin ugrožava sigurnost cijele Evrope

Glasnogovornica Downing Streeta nazvala je situaciju “ozbiljno zabrinjavajućom” te dodala kako su se oba čelnika složila da Rusija mora odmah prekinuti napad na elektranu i omogućiti nesmetan pristup hitnim službama na mjesto događaja

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da bi “nepromišljeni postupci predsjednika Putina sada mogli direktno ugroziti sigurnost cijele Evrope”, navodi se u saopćenju nakon razgovora između Johnsona i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Poziv se dogodio ubrzo nakon što su se pojavile vijesti o požaru u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine.

Glasnogovornica Downing Streeta nazvala je situaciju “ozbiljno zabrinjavajućom” te dodala kako su se oba čelnika složila da Rusija mora odmah prekinuti napad na elektranu i omogućiti nesmetan pristup hitnim službama na mjesto događaja.”

Johnson je također rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo “učiniti sve što može kako bi osiguralo da se situacija dalje ne pogoršava”.

On traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a što prije, te da će Ujedinjeno Kraljevstvo odmah pokrenuti to pitanje s Rusijom i bliskim partnerima, javlja BBC.

– Obojica čelnika složili su se da je prekid vatre ključan – rekla je glasnogovornica Downing Streeta.