Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Johnson: Ne mislim da će sirijski režim i Rusija dobiti rat u Siriji

johnson

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson ne smatra kako će režim sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i Rusija, koja ga podržava, dobiti rat u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

U Londonu je danas održan sastanak u Siriji, nakon kojeg su Johnson i američki državni sekretar John Kerry dali saopćenje.

Jonson smatra kako je potrebno nastaviti pritisak na Iran, režimske snage sirijskog predsjednika i Rusiju.

“Na sastanku smo razgovarali o nastavku pritiska i njegovom povećanju te različitim idejama i prijedlozima. U to ulazi ekonomske prijedloge, dostavljanje humanitarne pomoći Halepu i privođenje odgovornih za masakr pravdi. Neću reći da se čarobno rješenje za strašni masakr nalazi među ovim prijedlozima, jer pravi odgovor je nažalost u rukama onih koji su počinili ovaj zločin”, istakao je Johnson.

On je kazao kako ne smatra da će režim i ruske pristalice dobiti rat u Siriji i da je sumnjivo i to kako su zauzeli Halep.

Johnson je pozvao Rusiju da “učini prave stvari za čovječanstvo” i dodao kako će rješenje biti u dugoročnu korist Rusije.

Sastanku su pristusvovali zvaničnici Francuske, Njemačke, Italije, Turske, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.