Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski premijer

Johnson: Putin sklon invaziji punih razmjera na Ukrajinu

Rekli smo da će biti operacija pod lažnom zastavom i bila je, rekli smo da će biti provokacija u Donbasu i upravo to sada vidimo.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sada je zaista sklon invaziji punih razmjera na Ukrajinu, izjavio je u utorak britanski premijer Boris Johnson, prenosi Anadolu Agency (AA).

Johnson je nakon sastanka tijela za donošenje vladinih odluka (COBR) izjavio da je “tužna stvar to što su u svakom koraku ove krize, pesimistična predviđanja Velike Britanije bila potvrđena.”

“Rekli smo da će biti operacija pod lažnom zastavom i bila je, rekli smo da će biti provokacija u Donbasu i upravo to sada vidimo. Bojim se da su svi dokazi da je predsjednik Putin upravo sada zaista sklon, kao što ste rekli, invaziji punih razmjera na Ukrajinu i osvajanju, pokoravanju nezavisne, suverene evropske zemlje”, rekao je Johnson koji smatra da bi to bilo “apsolutno katastrofalno”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u Kremlju priznao ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne države i potpisao sporazume sa separatističkim liderima tih regija te izdao naredbu Oružanim snagama Rusije da očuvaju mir takozvane Narodne Republike Donjeck i takozvane Narodne Republike Lugansk.