Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski premijer

Johnson: Rasizam je problem u Velikoj Britaniji, treba ga otkloniti

Na kritike da potiče rasizam u Velikoj Britaniji, Johnson je kazao kako je nedvojbeno osudio i kako je njegova vlada poduzela korake kako bi spriječila da vinovnici tih napada nikada ne dođu na fudbalske utakmice

Premijer Velike Britanije Boris Johnson izjavio je kako smatra da je rasizam problem u toj zemlji i kako se njime treba pozabaviti i otkloniti ga iz društva, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastupnici u britanskom parlamentu su od premijera Johnsona tražili da se očituje o nedavnim rasističkim uvredama i napadima sa kojim su na društvenim mrežama bili suočeni tamnoputi engleski fudbaleri nakon poraza od Italije u finalu Evropskog prvenstva.

Na kritike da potiče rasizam u Velikoj Britaniji, Johnson je kazao kako je nedvojbeno osudio i kako je njegova vlada poduzela korake kako bi spriječila da vinovnici tih napada nikada ne dođu na fudbalske utakmice.

Među zastupničkim pitanjima Johnosnu upućeno je i da li vlada stoji iza stava da rasizam ne predstavlja sistemski problem u Velikoj Britaniji, a on je kazao da smatra da rasizam jeste problem u toj zemlji i da ga je potrebno eliminirati.

Italija je boljim izvođenjem jedanaesteraca u nedjelju savladala Englesku u finalu Evropskog fudbalskog prvenstva koje se igralo na Wembleyu.

Tamnoputi engleski reprezentativci Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka nisu uspjeli postići pogotke iz penala, a potom su se našli na udaru rasističkih uvreda i napada na društvenim mrežama. Iz Engleskog fudbalskog saveza i Evropske fudbalske organizacije (UEFA) su najoštrije osudili te napade.