Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski premijer

Johnson objavio koje sankcije Britanija uvodi Rusiji

johnson

Ova ovlaštenja će nam takođe omogućiti da zabranimo ruskim državnim i privatnim kompanijama da prikupljaju sredstva u Velikoj Britaniji

Britanski premijer Boris Johnson je večeras potvrdio još 10 mjera koje će biti uvedene protiv Rusije, pored sankcija potvrđenih ranije ove sedmice.

Sky News prenosi da će Velika Britanija uvesti mjere zamrzavanja imovine svim većim ruskim bankama uz hitno zamrzavanje protiv VTB-a koji ima imovinu ukupne vrijednosti 154 milijarde funti.

Britanija će usvojiti zakon u utorak koji će zabraniti mogućnost svim ruskim kompanijama da imaju finansijske operacije na tržištima UK.

Pored toga, Johnson je najavio sankcije protiv pojedinaca, subjekata i njihovih podružnica među kojima je Rostec – najveća ruska odbrambena kompanija, kao i hitnu zabranu slijetanja određenih aviona u UK.

Također će odmah obustaviti upotrebu izvoznih dozvola u Rusiju – na primjer električne komponente ili dijelove vojnih kamiona.

Johnson je također rekao da će usvojiti zakon “u roku od nekoliko dana” koji će zabraniti širok spektar visokotehnološkog izvoza u Rusiju i uvesti zakone koji bi ograničili iznos depozita koji će ruski državljani moći držati na bankovnim računima u Velikoj Britaniji.

Radit će sa saveznicima iz G7 i NATO-a na zatvaranju pristupa Rusiji SWIFT platnom sistemu i proširit će ovaj cijeli niz mjera na Bjelorusiju.