Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Još jedan alpinista umro na Mount Everestu, dvije osobe nestale

mont everest

Indijski alpinista kome su spasilačke službe pomagale da se spusti sa Mount Everesta je preminuo, što je treći smrtni slučaj planinara u pokušaju da se popnu na najviši planinski vrh na svijetu u proteklih nekoliko dana, saopštio je jutros organizator ekspedicije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Subhash Paul je preminuo je protekle noći dok su mu vodiči pomagali da se spusti s planine, saopštio je zvaničnik agencije Trekking Camp Nepal i Kathmanduu.

Dva druga člana Paulovog tima, Paresh Nath i Goutam Ghosh, nestali su od subote, a nepalske vlasti tvrde da su male šanse da će preživjeti “u ovakvim vremenskim uslovima na Everestu.”

Dvoje alpinista, Holanđanin i Australijanka, umrli su proteklog vikenda vjerovatno od visinske bolesti na planini Muont Everest, dok se još oko 30 planinara razboljelo ili je dobilo promrzline.

Većina planinara razboljelo se i dobilo pomrzline penjući se do ili spuštajući se sa vrha Mount Everesta, rekao je zvaničnik nepalskog Odjela za planinarenje Gyanendra Shresta.

Oboje planinara bili su dio istog ekspedicionog tima i to su prvi smrtni slučajevi na Mount Everestu ove godine, otkad su alpinisti, nakon 2014. godine, ponovo počeli osvajati najviši svjetski vrh. Od 11. maja na vrh se popelo gotovo 400 alpinista.