Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

viktor orban

Još jedan saveznik okreće leđa Putinu: Podržat ćemo sve sankcije, nećemo ništa blokirati

vladimir-putin

Ministri vanjskih poslova država EU u petak su usvojili drugi paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, uključujući i zamrzavanje imovine predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova te izrazili spremnost za dodatne mjere ako se situacija ne promijen

Mađarska će podržati sve sankcije Europske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, rekao je premijer Viktor Orban, obrativši se novinarima s ukrajinsko-mađarske granice.

“Mađarska je jasno dala do znanja da podržava sve sankcije i da ne kani ništa blokirati. Sve o čemu se premijeri EU dogovore mi prihvatamo i podupiremo”, kazao je Orban.

“Vrijeme je da budemo ujedinjeni, ovo je rat”, rekao je mađarski premijer, dodavši da je najvažnije poduzeti mirovne napore.

Ministri vanjskih poslova država EU u petak su usvojili drugi paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, uključujući i zamrzavanje imovine predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova te izrazili spremnost za dodatne mjere ako se situacija ne promijeni.

Dan ranije, u četvrtak, čelnici EU složili su se oko novih sankcija koje će pogoditi više sektora u Rusiji nakon općeg napada na Ukrajinu.

“Europsko vijeće danas se slaže o daljnjim restriktivnim mjerama koje će Rusiji nametnuti goleme i teške posljedice za njeno djelovanje. Te sankcije obuhvataju finansijski, energetski i transportni sektor, robu s dvojnom namjenom, kao i kontrolu izvoza i finansiranje izvoza, viznu politiku, proširenje popisa sankcioniranih osoba i nove kriterije za uvrštenje na taj popis”, kaže se u zaključcima summita.

Europske zemlje oklijevaju oko toga hoće li se Rusiji blokirati i pristup platnoj mreži SWIFT.

Isključenje Rusije iz sistema koji koriste hiljade banaka nanijelo bi težak udarac ruskom bankovnom sistemu, uskraćujući bankama pristup novcu.

No, vlade mnogih zemalja strahuju da bi naštetilo i njihovoj ekonomiji i kompanijama jer bi izazvalo velike poremećaje u, primjerice, nabavi ruske nafte i plina.

Foto: Kremlin.ru

Moskva u Evropskoj uniji nema saveznika u pravom smislu riječi, ali može se reći da je mađarski premijer Vikor Orban dosad bio politički prijatelj Vladimira Putina.

Orban je 2017. kupio ruske nuklearne reaktore i dogovorio zajedničke mađarsko-ruske istraživačke projekte u svemiru. Uvezao je i rusku vakcinu protiv korone Sputnjik V, koju još nije odobrila Evropska agencija za lijekove.

Zauzvrat, Mađarska dobija ruski gas po povlaštenoj cijeni.