Globus

Jačine 5,3 stepena

Još jedan snažan zemljotres pogodio grčki otok Kretu

28/09/2021

Imao epicentar 22 kilometra jugoistočno od Herakliona, glavnog grada Krete i četvrtog po veličini u Grčkoj

Snažan zemljotres jačine 5,3 stepeni po Richteru pogodio je grčki otok Kretu, dan nakon zemljotresa u kojem je poginula jedna osoba, a povrijeđeno ih nekoliko, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Geodinamičkog instituta Atine navedeno je da je zemljotres u utorak ujutro, najjači od desetina koji su pogodili otok, imao epicentar 22 kilometra jugoistočno od Herakliona, glavnog grada Krete i četvrtog po veličini u Grčkoj.

U ponedjeljak je zemljotres jačine 5,8 stepeni po Richteru pogodio Kretu. Poginula je jedna osoba kada se srušila crkva u selu u blizini epicentra.

Ministarstvo za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Grčke saopćilo je kako jače zemljotrese uglavnom prate manji. Stanovništvo tog područja je upozoreno je da izbjegavaju zgrade koje imaju bilo kakvu, pa i najmanju moguću štetu, te da slijede upute vlasti.

Vjeruje se da su u zemljotresu u ponedjeljak oštećene stotine kuća, a mnogi stanovnici proveli su noć u šatorima koje su postavile vlasti.

Grčka se nalazi u vrlo seizmički aktivnoj regiji i svake godine doživi stotine zemljotresa. Velika većina je slaba i ne uzrokuje nikakva oštećenja ili povrede.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.