Globus

Šef diplomatije EU

Josep Borrell u Dubrovniku: Održati pažnju EU-a na Zapadnom Balkanu

10/07/2021

Na dvodnevnom 14. Dubrovnik forumu učestvuju deset ministara vanjskih poslova, šef diplomacije Europske unije Josep Borrell i novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt. Glavna tema foruma je utjecaj pandemije COVID-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju

Šef diplomatije Europske unije Josep Borrell na 14. Dubrovnik forumu koji se održava pod nazivom “Zajedno u razdvojenom svijetu” osvrnuo se na pandemiju i njezin utjecaj na geopilitčku situaciju te svijet nakon pandemije, javlja Anadolu Agency (AA).

„Pandemiju smo manje-više ostavili iza sebe, ali moramo ostati budni, jer dolaze nove varijante, novi val virusa, ali nakon godinu i pol dana i više valova, možemo reći da izlazimo iz tunela, što ne vrijedi i za ostali dio svijeta, posebno za jug, Južnu Ameriku, Afriku, Jugoistočnu Aziju”, upozorio je Borell.

Naveo je kako se u Južnoj Americi bilježi 4.000 smrti dnevno od koronavirusa, posebno u Brazilu gdje je situacija 15 puta gora nego u Europskoj uniji. Istaknuo je kako će se nakon pandemije svijet globalno promijeniti, kako će biti manje zapadnjački, više azijatski, sve više digitaliziran i pun nejednakosti, kako između država, tako i unutar njih.

„Cjepivo je jedini put izlaska iz pandemije. Europska unija je jedina koja uspijeva cijepiti vlastito stanovništvo, istovremeno izvoziti pola vlastite proizvodnje cjepiva te biti vodeći donator u programu COVAX”, kazao je Borell.

Naglasio je kako će neravnomjerna dostupnost cjepiva dovesti do sve većih razlika u gospodarskom oporavku pojedinih dijelova svijeta, a time i do veće nestabilnosti.

Europska unija isporučila je 3,2 miliona doza cjepiva Zapadnom Balkanu, a na ovom području cjepiva doniraju i Kina i Rusija, rekao je Borell, istaknuvši kako cjepivo, u svijetu multipolarnosti i manjka multilateralnosti, postaje novi geopolitički alat kojim se jača politički utjecaj.

„Svijet postaje sve manje slobodan, demokracija je pod napadom, kako na domaćem terenu, tako i u inozemstvu. Nalazimo se u bitci narativa, koji je sustav najbolji za suočavanje s izazovima današnjice”, rekao je Borell.

„Europska unija najbolja je kombinacija političkih sloboda i ekonomskog napretka, kao i društvene solidarnosti na svijetu. Nismo savršeni, ali smo najbolji, zbog čega moramo nastaviti sa svima koji dijele našu viziju. To znači da moramo održati našu pažnju na Zapadnom Balkanu i cijelu regiju održati na europskom putu, uključujući oživljavanje dijaloga između Srbije i Kosova. To podrazumijeva i podršku Ukrajini, koja se suočava s agresijom Rusije, provedbu reformi u toj zemlji kako bi se približila Europskoj uniji”, poručio je Borell.

Upozorio je na odnos EU-a s Kinom koja je, kako je naveo, „podložna sve većoj unutarnjoj centralizaciji uz istovremenu asertivnost prema inozemstvu”, dodavši kako će Kina postići 25 posto ukupnog globalnog gospodarskog rasta ove godine.

Na dvodnevnom 14. Dubrovnik forumu učestvuju deset ministara vanjskih poslova, šef diplomacije Europske unije Josep Borrell i novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt. Glavna tema foruma je utjecaj pandemije COVID-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.