Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jovanović traži od Vučića i Nikolića da spriječe Dodikov referendum

cedomir-jovanovic

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da Srbija mora da utiče da se referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25. septembar, odloži i tako, kako kaže, “zaustavi sarajevski i banjalučki nacionalizam koji stoje iza njega”.

“Potpisnici smo Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, organizovanjem referenduma, koji krši poredak Bosne i Hercegovine, dovodi u pitanje mir između Srba i Bošnjaka”, ocijenio je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Jovanović je ukazo da Srbija više nikad ne smije biti “talac lidera prekodrinskih Srba i njihovih ideologa iz Beograda”, dodajući da srpski premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Tomislav Nikolić to moraju da zaustave.

“Potreban je novi dogovor koji bi, prije nego što postane prekasno, vratio odnose u okvire Dejtonskog dogovora. Prvi korak je odlaganje referenduma, a zatim razgovori”, smatra Jovanović.

Prema njegovim riječima, najavljeni referendum najviše šteti upravo Beogradu, i potrebno je da se čuje da je Srbija protiv toga.

“Tim činom krši se Ustav dejtonske BiH, i to upravo čini Milorad Dodik koji se u svakoj situaciji poziva na taj isti Dejtonski sporazum kada mu to ide u korist”, tvrdi Jovanović.