Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Južna Koreja ispalila hice upozorenja sjevernokorejskim brodovima

brod

Mornarica Južne Koreje ispalila je u petak hice upozorenja za dva sjevernokorejska broda koji su navodno prešli de facto pomorsku granicu između dvije zemlje. Ovo predstavlja prvi takav upad od februara, kada je Sjeverna Koreja izvršila nuklearnu i raketnu probu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ribarski i brod prateće patrole povukli su se nakon hitaca upozorenja u ranim jutarnjim satima koji su upućeni u skladu sa odlukom Združenog generalštaba Južne Koreje.

Iako obje Koreje čuvaju svoje granice, zapadnu ili sjevernu limit liniju, Pjnogjang nije službeno priznao linije razgraničenja, pa brojni sukobi u tom području prijete da se ponovo može probuditi korejski rat koji je trajao od 1950. do 1953. godine.

Poluotok je trenutno u mučnom stanju, Seul odbija ponovljene zahtjeve za dijalog koji stižu iz izolovane Sjeverne Koreje nakon što je održan kongres vladajuće partije.

Sa sjevera i dalje najavljuju da će obavljati balističke raketne probe, uprkos novim sankcijama Ujedinjenih nacija (UN) uvedenih u martu ove godine.

Hong Young-pyo, južnokorejski ministar za ujedinjenje u petak je naglasio da su kaznene mjere najbolji recept da se Pjongjang podstakne na denuklearizaciju.

Dan nakon što je Ban Ki-moon, generalni sekretar UN-a pozvao dvije Koreje da pronađu način da sjednu za isti stol i razgovaraju, Hong je u intervjuu za lokalne medije kazao da “nije vrijeme“ za uspostavljanje komunikacije.