Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Južna Koreja pozvala Sjevernu na razgovor o predstojećoj Olimpijadi

sjeverna-i-juzna-koreja111

Vlasti Južne Koreje pozvale su čelništvo Sjeverne Koreje na sastanak na visokom nivou kako bi razgovarali o učešću Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama koje će se narednog mjeseca održati u južnokorejskom gradu PyeongChangu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Cho Myoung-gyon predložio je da se delegacije dvije Koreje sastanu 9. januara u pograničnom i vojno neutralnom mjestu Panmunjom.

Korejska novinska agencija Yonhap javlja da je ministar Cho najavio da će akcent pregovora biti na saradnji u vezi s organizacijom predstojeće Olimpijade, ali da će tom prilikom pokušati nametnuti i druge teme u kontekstu smirivanja aktuelnih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un je u novogodišnjem obraćanju naciji pozvao Južnu Koreju na dijalog i smirivanje tenzija, a izrazio je i spremnost Sjeverne Koreje da pošalje delegaciju na Olimpijadu u PyeonChangu.

Rukovodstvo Južne Koreje pozdravilo je Kimove poruke, a predsjednik te zemlje Moon Jae.in naredio je resornim ministarstvima u Seulu da hitno poduzmu potrebne mjere kako bi i sjevernokorejski sportisti učestvovali na predstojećoj smotri u PyeongChangu.