Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

putinov vjerni sluga

Kadirov se opet oglasio, izgleda nije mu jasno šta Ukrajinci misle

New Project – 2022-04-17T213201.954

Od 24. februara ruske snage, čiji dio su i jedinice iz Čečenije, ubile su hiljade civila u Ukrajini, više od 200 ukrajinske djece, i razorile nekoliko ukrajinskih gradova

Predsjednik Čečenske Republike Ramzan Kadirov u videu objavljenom na svom Telegram kanalu izrazio je mišljenje da u Ukrajini trenutno nema s kim pregovarati.

Kako tvrdi Kadirov, u toj zemlji ne postoji vertikala vlasti, pa Rusija nema s kim voditi dijalog?! Lider Čečenije smatra da takvu vertikalu treba graditi iznova.

“Imenovati privremenog šefa regije, nakon toga, kao što imamo u Čečenskoj Republici, početi formirati grane vlasti”, rekao je Kadirov.

Kadirovu, sudeći po njegovim riječima, ni nakon više od 50 dana otkako je počela agresija ruske vojske na Ukrajinu u kojoj je već ubijeno hiljade ruskih vojnika, nije jasno šta Ukrajinci misle o svemu. Kaže, trebalo bi pitati narod Ukrajine “šta žele, kako žele nastaviti živjeti, koji su njihovi glavni problemi”.

Od 24. februara ruske snage, čiji dio su i jedinice iz Čečenije, ubile su hiljade civila u Ukrajini, više od 200 ukrajinske djece, i razorile nekoliko ukrajinskih gradova. Zločini koji su ugledali svjetlo dana nakon povlačenja okupcionih snaga oko Kijeva zgrozili su svijet.

Ko je Kadirov?

Ramzan Kadirov je lider Čečenske Republike, koja ima autonomiju u sastavu Ruske Federacije. Član je Biroa Vrhovnog savjeta Jedinstvene Rusije, partije na čijem je čelu ruski predsjednik Vladimir Putin.

Sin je prvog predsjednika Čečenije u sastavu Rusije, Ahmada Kadirova. Tokom Prvog rata u Čečeniji 1994. učestvovao je u vojnim operacijama protiv snaga Ruske Federacije, dok je tokom Drugog rata u Čečeniji 2000. sa ocem prešao na stranu savezne vlade pod kontrolom Kremlja.

Bio je i šef službe bezbjednosti u Čečeniji, a od 2007. obavlja funkciju predsjednika ove republike, u sastavu Ruske Federacije. Na to mjesto imenovao ga je lično Vladimir Putin.

Od februara 2011, ukazom tadašnjeg predsjednika Rusije, Dmitrija Medvedeva, Kadirov je u čečenskom parlamentu ponovo izabran za predsjednika Čečenije, s tim da mu je titula promijenjena u čečenski lider.

Nakon preuzimanja funkcije Kadirov se upustio u eliminaciju terorističkih grupa u Čečeniji. Iako se nakon ovih akcija situacija u ovoj zemlji na sjeveru Kavkaza stabilizovala, mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava počele su da ga optužuju za ozbiljna kršenja humanitarnih i ljudskih prava.

Podržao je rusku aneksiji ukrajinskog poluostrva Krim 2014.

U izvještaju Freedom Housea o stvarnim primjerima “transnacionalne represije” u svijetu, od 32 dokumentovana fizička slučaja sprovedena pod nalogom Kremlja, čak 20 ima čečensku poveznicu.

Moskovske novine Novaya gazeta objavile su 15. februara 2021. službene dokumente u kojima piše da u vansudskim pogubljenjima u Čečeniji 2017. godine stradalo oko 30 ljudi, a da je mnoga ubistva naručio lično Kadirov.

Dio vansudskih ubistava desio se i tokom “čistke” koju je 2017. sprovela čečenska policija protiv pripadnika LGBT populacije po nalogu Kadirova.