Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako bi izgledala karta Evrope kada bi svi separatisti uspjeli u svojoj namjeri

separatizam

Ustavom su utvrđene sve granice u Evropi, iako se one u Evropskoj uniji sve manje primjećuju, ali ni zemlje u toj zajednice ne bi ostale netaknute ukoliko bi se san svih separatista ostvario – ovo se prevashodno odnosi na Španiju, Francusku i Njemačku koje bi izgubile oko 50 posto teritorije!

Ukoliko bi svi separatistički pokreti u Evropi uspjeli u svojoj nameri, najranjivija bi bila Španija koja bi izgubila više od pola teritorije. Svoju zemlju bi tražila Katalonija, Baskija, Andaluzija, Valensija, Aragon, Galicija i Navara.

Svi ovi regioni imaju separatiste koji bi želeli da se otcijepe od Španije, a u sličnoj situaciji se nalazi Francuska, kao i Njemačka kojoj su sve te stvari mnogo manje izražene nego kod pomenutih zemalja.

Pravi haos bi nastao u Italiji gdje bukvalno u svakoj regiji postoji po jedan pokret za samostalnost koji ima predstavnika u regionalnoj skupštini.

Što se tiče Balkanskog poluostrva, Grcima bi u najgoru ruku problem pravio Krit, Bugarska, Albanija, Crna Gora i Hrvatska bi ostale netaknute, a tu se ubraja i Makedonija koja je unitarna država i nema pokrajine, iako težnja odreženih građana postoji za otcjepljenjem od ostatka države.

U Srbiji, separatista ima na Kosovu, kao i Vojvodini, dok u BiH težnju za svojom državom imaju Republika Srpka, ali i nepostojeća Herceg Bosna.