Globus

Nizozemska

Kako bi spriječili novi val pooštravaju pravila za one koji se vraćaju s odmora

27/07/2021

Vlada takođe pooštrava pravila za povratak turista: svi stariji od 12 godina moraće da dostave dokaz o negativnom testu na virus ili da su u potpunosti vakcinisani ili da su se oporavili od covida-19

Nizozemska vlada je za ovo ljeto zabranila višednevne festivale i pooštrava pravila za građane koji se vraćaju s odmora u inostranstvu u nadi da će spriječiti novi skok broja infekcija koronavirusom.

Premijer Mark Rute izjavio je u ponedeljak da, iako broj potvrđenih slučajeva zaraze opada posle skoka ovog mjeseca na više od 10.000 dnevno, „situacija ostaje napeta jer i dalje vidimo da raste broj pacijenata u bolnicama“.

Rute je rekao da je zabrana višednevnih festivala bar do 1. septembra djelimično već izvršena zbog logističkih poteškoća s testiranjem svih učesnika svakih 25 sati. Rekao je međutim da zabrana jasno ukazuje organizatorima festivala šta da rade.

Vlada takođe pooštrava pravila za povratak turista: svi stariji od 12 godina moraće da dostave dokaz o negativnom testu na virus ili da su u potpunosti vakcinisani ili da su se oporavili od covida-19.

Ministar zdravlja Hugo de Jonge rekao je da će mobilni timovi na granicama kontrolisati putnike koji će biti kažnjeni ako se vrate bez negativnog testa ili dokaza o punoj vakcinaciji ili oporavku od bolesti.

Nešto manje od 60 odsto odraslih Nizozemaca je potpuno vakcinisano, a 83,5 odsto je doobilo samo početnu dozu vakcine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.