Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

održana prezentacija

Pogledajte kako izgleda prelazak hrvatske granice s covid-potvrdama

covid potvrda (1)

Postupak ulaska u Hrvatsku traje još kraće ako se državljani EU prijave preko stranice Enter Croatia

Na Graničnom prijelazu Bregana u Hrvatskoj policija je održala prezentaciju provedbe granične kontrole pomoću EU digitalne covid-potvrde.

Hrvatska granična policija svoj način rada prezentirala je potpredsjedniku vlade i ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću i saradnicima te predstavnicima medija.

Pogledajte snimku postupka prelaska granice s covid-potvrdama.

Nakon demonstrancije prelaska granice s EU covid-potvrdama ministar Božinović dao je izjavu.

“Vidjeli smo demonstraciju ulaska u Hrvatsku s digitalnim potvrdama, vidjeli ste kako je procedura jednostavna. Bitno je da smo sve ono što je integrirano na sustav digitalnih potvrda, integrirali sa sustavom MUP-a i Enter Croatia”, kazao je Božinović.

Dodao je kako postupak ulaska u Hrvatsku traje još kraće ako se državljani EU prijave preko stranice Enter Croatia.

“Svi naši gosti koji se prijave na Enter Croatia, na tu platformu mogu uploadati digitalnu potvrdu i taj postupak koji je na granici trajao 20-ak sekundi, tamo će trajati još i kraće. Jednom kontrolom službenika će sve povezane baze dati automatski odgovor, kroz jedno skeniranje dobit će potvrdu da nije osoba sigurnosno interesantna, da može proći kroz sustav povezan s Interpolom i Europolom i vezan s digitalnom potvrdom”, objasnio je Božinović, prenosi Dnevnik.hr.

Naglasio je kako iza 20-ak sekundi posla, koliko zapravo traje granična provjera, stoji veliki posao.

“Ovo je kolektivni napor koji je okupljen u sklopu radne skupne koju je vlada osnovala 8. aprila. Dakle, za nepuna dva mjeseca smo napravili sustav koji je u ovom trenutku smjestio Hrvatsku u sam vrh zemalja koje su sposobne za iščitavanje digitalne potvrde i za primjenu na svakom graničnom prijelazu Republike Hrvatske, svaki je opremljen”, rekao je ministar.

Kazao je kako su sredstva za ovaj sistem povučena iz EU fondova te dodao kako je već je 112 osoba koristeći Evropsku digitalnu potvrdu ušlo u Hrvatsku.

“Među njima je najviše Hrvata, ali i Čeha i Poljaka”, rekao je ministar.

Naglasio je kako je Hrvatskoj bilo bitno da ovaj istem napravi među prvima.

“Bitno je da pošaljemo poruku svima da, što se nas tiče, ako su im izdane potvrde, vrijeme provedeno na graničnim prijelazima će im biti kratko. Danas je stupila na snagu nova odluka oko prelaska graničnih prijelaza. Jedan je uvjet PCR test za one koji nisu preboljeli i nisu cijepljeni, od danas se traži ne stariji od 72 sata”, rekao je.