Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zajedno sa saveznicima

Kako je Izrael oborio više od 300 iranskih projektila i dronova

Foto: Screenshot/X

Za Izrael se smatra da ima najbolju protuzračnu odbranu na svijetu

Izrael i saveznici su jučer navečer uspjeli presresti gotovo sve balističke rakete i bespilotne letjelice koje je Iran lansirao na Izrael. Izraelska vojska (IDF) je danas aopćila da je oboreno 99% projektila i da je samo mali broj njih stigao do Izraela.

IDF navodi da je jučer navečer lansirano oko 170 bespilotnih letjelica, više od 30 krstarećih projektila i više od 120 balističkih projektila.

Podrška saveznika

Američki zvaničnici kažu da su brodovi američke mornarice i vojni avioni oborili više od 70 dronova i tri balističke rakete.

“Američka mornarica je oborila najmanje tri balističke rakete koristeći obrambeni sistem Aegis koji se nalazi na dva razarača u istočnom Sredozemlju”, rekli su dužnosnici iz Pentagona za CNN.

Biden je izjavio da su Sjedinjene Države bile dobro pripremljene i da su pomogle Izraelu pri obrani od iranskog napada.

“Kako bi pomogli u obrani Izraela, američka vojska je prošlog tjedna u regiju premjestila zrakoplove i razarače”, kazao je američki predsjednik.

Britanija je također rekla da je spremna intervenirati s avionima Kraljevskog ratnog zrakoplovstva.

“Premjestili smo nekoliko dodatnih mlažnjaka Kraljevskog ratnog zrakoplovstva i tankera za dopunu gorivom u zraku u regiju. To će ojačati operaciju Shader, koja je postojeća operacija Ujedinjenog Kraljevstva protiv Daesha u Iraku i Siriji. Osim toga, ovi britanski zrakoplovi će prema potrebi presresti sve napade iz zraka u dometu naših postojećih misija”, saopćilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Glasnogovornik izraelske vojske je naveo kako je potporu dala i Francuska. “Blisko surađujemo sa SAD-om, Velikom Britanijom i Francuskom. Oduvijek imamo blisku suradnju, no večeras je ona bila posebna”, rekao je glasnogovornik.

Najbolja protuzračna odbrana na svijetu

Za Izrael se smatra da ima najbolju protuzračnu odbranu na svijetu. Na samom vrhu su proturaketni sistemi Arrow 2 i Arrow 3, namijenjeni obaranju balističkih projektila velikog dometa. Razvijeni su u saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Arrow 2 bojevim glavama uništava nadolazeće balističke projektile u njihovoj završnoj fazi – dok stižu prema cilju. Arrow 2 ima domet od 90 kilometara. Arrow 3 presreće projektile u svemiru, prije nego ponovno uđu u atmosferu.

Nakon sistema Arrow, slijedi sistem David's Sling kojim se obaraju balistički projektili srednjeg dometa, krstareći projektili i velike bespilotne letjelice.

Za odbranu od raketa malog i vrlo malog dometa Izrael se oslanja na raketni sistem Iron Dome. Bitnica sustava Iron Dome sastoji se od radara za otkrivanje i praćenje ciljeva, zapovjednog mjesta i lansera. Krajnji domet motrenja radara je 256 nautičkih milja (474 km) za ciljeve kao što su borbeni avioni.

Vrhunski borbeni avioni

Izrael također ima vrhunske borbene avione, uključujući F-35I “nevidljive” zrakoplove koje je ranije koristio za obaranje bespilotnih letjelica i krstarećih projektila.

Balistički projektili koji su stigli do Izraela pali su na zračnu bazu Netavim u južnom Izraelu, rekao je izraelski vojni glasnogovornik, dodajući da su uzrokovali samo manju strukturnu štetu.

“Baza je nakon napada bila funkcionalna i nastavila s radom”, dodao je.