CNN

Kako je moguće da Rusija ima manje zaraženih koronom od Luksemburga?

CRIMEA-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-POLITICS
Russian President Vladimir Putin gives a speech during an awards ceremony for those who led the construction of the 19 kilometres (12 miles) road and rail Crimean Bridge over the Kerch Strait - that links mainland Russia to Moscow-annexed Crimea - in Sevastopol, Crimea, on March 18, 2020. (Photo by Alexander NEMENOV / various sources / AFP)

Rusija ima 146 miliona stanovnika i 253 zaražene osobe, dok minijaturni Luksemburg na svojih 628.000 stanovnika ima čak 670 slučajeva i čak osam preminulih osoba

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, kazao je ove sedmice da je njegova zemlja uspjela zaustaviti koronavirus, i da je situacija pod kontrolom.

Je li to zaista istina? Agresivna strategija Rusije u borbi protiv korone čini se da funkcioniše, barem sudeći prema zvaničnim podacima iz ove zemlje, piše CNN.

Kako je moguće da Rusija ima manje slučajeva zaraze koronavirusom od Luksemburga? Rusija ima 146 miliona stanovnika i 253 zaražene osobe, dok minijaturni Luksemburg na svojih 628.000 stanovnika ima čak 670 slučajeva i čak osam preminulih osoba.

Bitno je napomenuti i da Rusija ima granicu sa Kinom dužu od 4.000 kilometara!

Ključ je bio u brzoj reakciji.

Rusija je već 30. januara potpuno zatvorila sve granice s Kinom te otvorila zone karantina, što je uveliko spriječilo širenje virusa u startu, tvrde stručnjaci.

“Generalni direktor WHO-a kazao je testiraj, testiraj, testiraj. E, pa, Rusi su to počeli raditi već krajem januara”, kaže doktorica Melita Vujnović, predstavnica WHO u Rusiji.

Pored toga, tvrdi Vujnović, provedene su još neke mjere, izolacija, praćenje kontakata, i to na vrijeme.

Rospotrebnadzor, državna organizacija za superviziju, kaže da je u Rusiji obavljeno već 156.000 testova na koronavirus!

Testirani su uglavnom oni koji su došli iz Irana, Kine i Južne Koreje, dok je zanemarena Italija, iz koje je i došla većina onih koji su danas zaraženi u Rusiji.

Ipak, postoje i oni koji sa skepsom posmatraju situaciju u Rusiji, tvrdeći da se stvarne brojke prikrivaju. Svoje sumnje potkrepljuju historijskim iskustvima poput onog iz Černobila, kad vlast do zadnjeg trenutka nije otkrila istinu o slučaju.

Na društvenim mrežama je počela kružiti viralna objava da je u Rusiji ustvari 20.000 zaraženih, ali ga je vlast ubrzo sasjekla i skinula s mreža.

Sumnjivo je nekima i što testiranja radi samo jedna laboratorija u zemlji.

David Berov, prvi potvrđeni zaraženi u Rusiji, tvrdi da je jedan od njegovih testova bio negativan, dok su druga dva bila pozitivna.

“Virus se vidio u trećem testu, u drugom nije. I to samo u pljuvački, u krvi ga nije bilo. Kažu da su ga jedva vidjeli pa su se dugo premišljali”, kazao je Berov.

Ruski ogranak WHO-a, pak, tvrdi da je laboratorija Vector sigurna i certificirana.

Doktorica Anastasia Vasilyeva, saradnica poznatog opozicionara Alexeya Navalnyeg tvrdi da vlast prikriva prave cifre zaraženih od koronavirusa, i to tako što slučajeve vodi kao upale pluće i akutne infekcije respiratornog sistema.

“Vidite, prvi slučaj koronavirusa je vođen kao smrt od tromboze. Naravno, niko ne umre koronavirusa kao takvog, već od komplikacija koje nastanu, pa je lako manipulirati podacima”, tvrdi Vasilyeva.

Moskovski zvaničnici su ovo negirali, a isto je kazala i Vujnović, doktorica s početka teksta koja radi za WHO.

Putin tvrdi da prikrivanja nema, ali da vlada možda stvarne cifre zaraženih.

“Možda nemamo sve informacije, jer ljudi nekad ne prijave, a nekad ni ne znaju da smo bolesni. Ipak, sve informacije koje smo iznijeli su objektivne”, kazao je predsjednik Rusije.

Krajem ove sedmice, cifre su u porastu, i može se očekivati da i dalje rastu.

U međuvremenu, Putin je u svom filmu – potpisao je odluku o referendumu na kojem će narod 22. aprila odlučivati da li da mu da da ostane predsjednik do 2036. godine.